Zamolili smo hrvatskog nutricionista da nam jedan dan fotka sve što jede

Objavljeno: 17.06.2015. 14:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Zdrava prehrana je osnovna dugog i kvalitetnog života. ?esto, stoga, slušamo savjete nutricionista koje namirnice uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu, a koje izbjegavati. No, mi smo otišli korak dalje. Odlu?ili smo zaviriti u tanjure jednog hrvatskog nutricionista kako bi otkrili kako se hrani. Magistar nutricionizma Bojan Stojni? iz Malog Lošinja pristao je za Telegram pokazati kako izgleda jedan dan njegove prehrane.
Cilj ovog dnevnika nije primjerom do?arati sva na?ela zdrave prehrane, ve? spontano prikazati jedan dan u prehrani nutricionista. Kako nam je Stojni? naglasio navedeno je prikaz prehrambenog unosa tijekom 24 sata. Iako približno odražava prosje?no stanje i okvirno odgovara na?elima pravilne prehrane, unos nije isti svakog dana, niti bi trebao biti.
Stojni? isti?e da je prehrana dugoro?an projekt, ?iju kvalitetu nije mogu?e odrediti na temelju jednog dana. Tako?er, u svim obrocima fokus nije na pojedina?nim namirnicama, ve? na raznolikosti.

 

Doru?ak, 8:00

Dan uvijek zapo?injem doru?kom. Kako sam ljubitelj orašastih plodova ovog jutra odabir je pao na odli?nu kombinacija badema, lješnjaka i oraha koje sam zasladio banana ?ipsom i medom. Nakon toga pojeo sam naran?u i crveni grejp, te doru?ak završio crnim napitkom; malim macchiattom sa še?erom.

Me?uobrok, 11:00

Od  poslovnih obveza kratko sam predahnuo uz još jedan mali macchiatto sa še?erom.

Ru?ak, 14:00

U posljednje vrijeme, s obzirom na razne okolnosti, odgovara mi prehrana s tri ve?a obroka dnevno. Naravno ve?inom se odlu?ujem na razli?ite kombinacije mesa ili ribe s povr?em uz koje odabirem još neki izvor ugljikohidrata. Ovog dana ru?ak sam zapo?eo gove?om juhom s tjesteninom.

Nakon toga uslijedila je pe?ena svinjetina, pe?eni krumpir, pirjane tikvice, paprike, patlidžan te umak od raj?ice. Nisam zaboravio ni na salatu a ovog puta to je bila kombinacija kupusa i zelene salate za?injene octom i solju.

Me?uobrok, 15:00

Kratki predah odlu?io sam provesti tako da se zasladim. Još jedna šalica kave, no ovog puta instant kava s mlijekom sa še?erom, nakon ?ega je uslijedilo malo slatkog – dvije rafaello kuglice.

Ve?era, 20:00

Ve?eru sam prvo zapo?eo tjesteninom u umaku od raj?ice i paprike s parmezanom.

Nakon toga je uslijedio pe?eni losos s umakom od maslinovog ulja, ?ešnjaka i peršina te pirjani poriluk. Uz to sam pojeo šnitu integralnog kruha sa sjemenkama. I naravno, opet je tu svoje mjesto našla i salata od mrkve, crvenog radi?a i slanutka, maslinovo ulje i sve to za?injeno aceto balsamicom.

Na kraju ve?ere kao desert volim pojesti vo?e, ovog puta odabrao sam dinju i  ananas.

Pi?e, 22:00

I na kraju dana vrijeme je za odmor i malo guštanja. Uz ?ašu bijelog vina – Žlahtine i u drušvu odmorio sam se od obveza i proveo ugodnu ve?er.

 

Izvor: telegram.hr

Komentari