Ima i toga: Banka mu poslala račun na - 0,00 kuna

Objavljeno: 26.01.2011. 11:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

– Htio sam platiti, ali bankin sustav ne prihvaća takvu transakciju. Da mi ne šalju kamate i opomene, "dug" ću im poslati poštom – kaže Pavković

Kao i svakog mjeseca, poštar donosi račune. Među njima nalazi se i onaj za podmirenje troškova kreditne kartice Visa. Mladen Pavković otvara omotnicu, vadi uplatnicu i – zastane ugledavši iznos.

Platiti odmah

Raiffeisenbank poslalo mu je račun na iznos 0,00 kuna. Usto, kao datum dospijeća računa iz banke jasno navode: "odmah".

Pavković se sjetio koliko su u današnje vrijeme učestali telefonski pozivi, kuverte i razni drugi načini na koje se dužnike upozorava da podmire račune, pa se s uplatnicom uputio u Raiffeisenbank, ne želeći riskirati da mu još pošalju i neku opomenu.

No, račun nije uspio platiti.

U banci su mu službenici objašnjavali da njihovi kompjutorski sustavi ne mogu provesti takvu transakciju.

– U poslovnici su mi rekli da trebam napisati reklamaciju, ali ja se ne želim žaliti nego samo platiti račun koji mi je poslan – kaže Pavković, dodajući da vjerojatno nije jedini klijent kojeg je banka "obradovala" nepotrebnom uplatnicom, te da ga bankini "roboti" i njihova nemogućnost obrade uopće ne zanimaju.

Zbog toga je situaciju odlučio istjerati do kraja – bojeći se da mu možda ne naplate i nekakve kamate, Pavković namjerava banci poštom poslati iznos koji joj "duguje".

Ipak, nije mu jasno kako je Raiffeisenbanku uopće bilo isplativo poslati nepotreban račun, ako se u obzir uzmu iznos poštarine koju moraju platiti za isporučenu kuvertu, sama kuverta i papir na kojem je uplatnica tiskana, tinta i struja za rad printera printera, te nezanemariv trošak rada bankovnog službenika.

– Kad drugi put dobijem račun na, primjerice, sto kuna, moj "robot" to neće moći obraditi i ja ga neću platiti. Ako već oni imaju svoje robote, mogu i ja imati svog – poručuje Pavković.

Kaže i kako bi banku trebao tužiti za uznemiravanje, kao što i ona građane tuži za nepodmirene račune.

Sustav neće

Apsurd situacije potvrdila je i službenica koja je godinama radila u banci, a odnedavno je u mirovini – prema njenim riječima, u svojoj karijeri nagledala se "svakakvih gluposti", ali ova je uvjerljivo najveća.

Iz Raiffeisenbanka odgovorili su nam tek da je uplatnica sastavni dio izvatka po kreditnoj kartici koju su dužni dostaviti korisniku kao pisanu informaciju o troškovima.

Komentari