Philips predstavio štedljivu LED žarulju koja traje 20 godina

Piše: eVz/Zimo.co

Objavljeno: 23.04.2012. 10:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: inhabitat.com

Na Dan planeta Zemlje, nagrađivana Philipsova LED žarulja s vijekom trajanja od 20 godina krenula je u prodaju u SAD-u po cijeni od 20 dolara, piše Zimo.co.

Nizozemski proizvođač, svima dobro poznat – Philips, pobijedio je sa svojom žaruljom na Bright Tomorrow natjecanju koji se održavao pod organizacijom odjela za energiju SAD-a, a koji je imao za cilj pronaći energetski učinkovitu alternativu za 60 watt-nu žarulju sa žarnom niti.

Philips je bio ujedno i jedini sudionik na natječaju, a njihov je dizajn prošao 18 mjeseci testiranja prije nego što ga je žiri proglasio pobjednikom.

Najveća konkurencija LED žaruljama jest kompaktno fluorescentno svijetlo koje su gotovo jednako energetski učinkovite kao i LED sa znatno nižom cijenom.

Prodaja energetski učinkovitih žarulja pod velikim je pritiskom iz razloga što se želi dovesti na kraj proizvodnji žarulja sa žarnom niti koje ujedno imaju i puno veću potrošnju.

Žarulje od 100W se više ne proizvode u SAD-u i Europi, a proizvodnja 60 watt-nih žarulja zaustavljena je u Europi te se prestaje proizvoditi i u SAD-u. Ono što je zanimljivo jest da će i od 2014. proizvodnja žarulja od 40W i više biti u potpunosti zabranjene u SAD-u.

Komentari