Nema kruha bez motike

Hutinski razočarana upisnim programom srednjih škola: “Opet obrazujemo kadrove za burzu rada“

Objavljeno: 31.03.2016. 18:45

Zadnja izmjena: 01.04.2016. 13:38

Foto: Josip Novak

Radnom sastanku o kampanji i upisima u prve razrede srednjih škola s područja Varaždinske županije, uz njihove ravnatelje nazočila je predstojnica Regionalnog ureda HZZ-a Jasenka Hutnski koja je u srijedu upozorila na povećan upis u gimnazijske programe, dodavši kako je “s tom djecom najviše problema kod zapošljavanja“...

Pritom je naglasila kako je razočarana takvim upisnim programom, koji ne uvažava izrađene preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vezane uz upisnu politiku.

- Imamo snimljenu situaciju u gospodarstvu te poslodavcima, nažalost, ponovno nismo u mogućnosti isporučiti traženu radnu snagu s određenim znanjima i zanimanjima. Stoga smo prisiljeni ljude s teško zaposlivim zvanjima slati na prekvalifikaciju. Pogledala sam ovogodišnji upisni program i priznajem da sam se poprilično razočarala – naglasila je Hutinski.

Izjavila je i da je svjesna činjenice da roditelji žele svoju djecu upisati u zanimanja koja su bolje plaćena i to uz lakše uvjete rada.

“Uvozit ćemo jeftinu radnu snagu“

Međutim, kada ta djeca završe školovanje dolaze na Zavod za zapošljavanje u Trenkovu ulicu.

- Bit će ih teško plasirati na tržište rada. Dobro je za marljive učenike koji su orijentirani prema nastavku školovanja i studiju, ali treba dobro razmisliti koji studij upisati da mogu na kraju pronaći posao – ističe predstojnica varaždinskog Regionalnog ureda HZZ-a.

Hutinski smatra kako je jedan od najvećih problema povećan upis u gimnazijske programe, za koje je u školskoj godini 2016./2017. predviđeno 650 upisnih mjesta.

- Upravo s gimnazijalcima imamo najviše problema kod zapošljavanja. To su dobro obrazovani ljudi, ali nemaju određenih znanja i vještina i za njih je jedina mogućnost zapošljavanja na administrativnim poslovima. Dakako, uz uvjet da dobro znaju strane jezike i raditi na kompjuteru – upozorila je Hutinski dodavši kako nedostaju zanimanja u građevinarstvu.

Napomenula je da se ove godine neće upisati ni jedan tesar, a zidara će se upisati svega osam.

- To su zapošljiva zanimanja, baš kao i u metaloprerađivačkoj struci, a mi ih malo upisujemo. Uskoro ćemo, najkasnije za godinu ili dvije, morati uvoziti tu radnu snagu jer za njom poslodavci vape – zaključila je Hutinski.

Komentari