Jeste li i vi sretni?

Istraživanje pokazalo: 72 % stanovnika SZ Hrvatske izjasnilo se - sretnim!

Objavljeno: 02.06.2016. 11:53

Zadnja izmjena: 02.06.2016. 12:01

U varaždinskoj palači Herzer održan je znanstveni skup „Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“ na kojem se govorilo o detaljnoj analizi istraživanja provedenog 2015. godine o kvaliteti života na području sjeverozapadne Hrvatske.

Varaždinski dožupan Alen Kišić vjeruje da dodatni servisi kao što su sport, kazalište i umjetnost mogu učiniti život boljim, ali ističe da je baza svega gospodarstvo: – To je nešto u čemu ima najviše prostora za napredak. Međutim, ključ svega jest plaća, odnosno ekonomski pokazatelji.

Vladimir Huzjan, upravitelj Akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, tom je prilikom rekao: – Zajedno s Insitutom za društvena istraživanja „Ivo Pilar“, Akademija je pokrenula inicijativu kako bi se progovorilo o kvaliteti življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ovi svježi podaci omogućuju i usporebu sa zemljama EU.

Podsjetimo, 2011. godine grad Varaždin bio je najpoželjniji hrvatski grad za život. Huzjan je najavio novo istraživanje koje bi trebalo otkriti nove rezultate: – Mogućnosti za pomak ima, ali moramo biti realni.

RH među najlošijima u Europi

Prema zadovoljstvu života, Hrvatska se nalazi na 22. od 28. mjesta, a na europskom su vrhu Danci (99 % zadovoljno životom). Najmanje su zadovoljni Grci.

Financijsko stanje u RH 51 % ocjenjuje dobrim, a zabilježen je i optimizram oko financijske situacije u budućnosti. Hrvatska je zadnja i na listi o povjerenju u regionalnu ili lokalnu vlast.

Osjećaj sreće u sjeverozapadnoj Hrvatskoj potvrdilo je 7,12 od 10 ispitanika, a rezultat na razini Hrvatske iznosi 7 od 10.

O izlasku iz RH sigurno je 5 % Hrvata sjeverozapadne Hrvatske, a 70 % to ne planira.

Komentari