Projekt SEM: Gospodarska škola uspješno implementirala mobilno i e-učenje

galerija-images/Gospodarska skola - projekt SEM

Objavljeno: 14.10.2014. 18:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

U Gospodarskoj školi Varaždin danas su na završnoj konferenciji za medije predstavljeni rezultati projekta SEM (Sektorski edukacijski model).

Riječ je o projektu čiji je glavni cilj bio poboljšati znanja i vještine odraslih u sektoru poljoprivrede, turizma i brige za starije te uvesti metodu učenja na daljinu (e-učenje).

>> Besplatno obrazovanje odraslih kroz novi projekt Gospodarske škole

>> Projekt SEM: Gospodarska škola Varaždin poziva na besplatnu edukaciju

Tijekom projekta polaznici su se kroz besplatnu edukaciju obrazovali u pet programa: Osnivanje i vođenje malih i srednjih trgovačkih društava, Turistički animator, Ruralni turizam i korištenje fondova, Njegovateljica te Knjigovodstvo obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Edukacija se odvijala metodama e-učenja i mobilnog učenja, odnosno preko računala i mobilnih uređaja, a svi su programi bili dostupni putem Interneta.

Također, u sklopu projekta za upotrebu sustava za e- i m-učenje educirano je ukupno 45 nastavnika i osoblja ustanova za obrazovanje odraslih te će oni svoje znanje moći prenositi na buduće generacije nastavnika.

- Ono što je najvažnije jest da smo dobili vlastitu platformu za e- i m-učenje koju ćemo upotrebljavati u našem redovnom radu i za kreiranje novih programa. Što se tiče polaznika obrazovanja odraslih, sklopili smo sveukupno 190 ugovora u partnerskim ustanovama, iako smo planirali 120. Jako nam je bitno da su nam se javili ljudi koje smo i predvidjeli kad smo pisali projekt: nezaposleni, oni kojima prijeti gubitak posla, oni koji žele pokrenuti vlastiti posao ili žele poboljšati vlastiti biznis. Mislim da smo dobro istražili tržište, što su i pokazali razgovori s polaznicima - rekla je Gordana Kokanović-Krušelj, voditeljica projekta.

- Mislim da je ovaj projekt zahvatio dobro područje i omogućio ljudima da besplatno dođu do novih znanja i vještina. U evidenciji nezaposlenih velik je broj nezaposlenih osoba kojima nedostaju znanja ili vještine, posebno onima dugotrajno nezaposlenima, čija je konkurentnost na tržištu rada manja. Potičemo cjeloživotno učenje. Vrijeme nezaposlenosti je idealno vrijeme za učenje, stoga poručujemo nezaposlenima da se aktiviraju i prihvate sve što im okruženje nudi - istaknula je predstojnica varaždinskog Zavoda za zapošljavanje Jasenka Hutinski.

Ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera-Novak napomenula je kako je ovaj projekt veliki napredak za cjeloživotno učenje, odnosno obrazovanje odraslih.

- Nadam se da ćemo uskoro moći i verificirati ove nove programe e-učenja, budući da iz ministarstva stižu najave kako će i e-učenje ući u novi zakon - rekla je, između ostalog, ravnateljica Gospodarske škole.

Istaknuto je također kako je projekt u potpunosti postigao zacrtane rezultate. Partnerske ustanove povezale su se putem virtualne mreže i međusobno razmijenile programe za obrazovanje odraslih, razvijena su dva nova programa u području agroturizma i poduzetništva te je uspješno implementirana platforma za e- i m-učenje.  

Inače, Gospodarska škola jedan je od partnera na ovom projektu, čija je provedba započela u listopadu prošle godine, a sudjelovali su i Pučka otvorena učilišta Šibenik i Bjelovar, Škola informatike Ivora Varaždin i Pučko otvoreno učilište Obris Požega. Na projektu su surađivali i Hrvatska poljoprivredna komora te područni uredi Zavoda za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta SEM je 181.822 eura, od čega EU sufinancira 81,72 posto.

{gallery}Gospodarska skola - projekt SEM{/gallery}

Komentari