Propada li projekt kanti za sortiranje otpada za varaždinska domaćinstva?

Ilustracija

Objavljeno: 10.10.2014. 09:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

„Hoće li Varaždinci dobiti kante za biootpad u svojim kućanstvima?“ pitanje je koje su si ovih dana postavili naši sugrađani s obzirom na to da je u srpnju rečeno kako će kante u njihova kućanstva stići u listopadu ove godine.

Međutim, od kanti još uvijek nema ni traga, a kako doznajemo, možda ih neće ni biti. Novac koji je bio predviđen za posljednji dio projekta nadogradnje primarne selekcije otpada u Varaždinu, Čistoći nije isplaćen.

Direktor Čistoće Davor Skroza tvrdi – problem je nastao zbog toga što Varkom nije ispoštovao Plan podjele financijskih sredstava.

Čistoća je osnovana 1. siječnja ove godine zbog usklađivanja sa zakonima. Praktički smo krenuli od nule, bez prostora i bez sredstava. Planom podijele sredstava, koja su iznosila oko 19 milijuna kuna, bilo je predviđeno da Varkom Čistoći isplati namijenjena sredstva u 4 do 5 rata. U skladu s tim Planom podjele, mi smo prijavili četiri projekta preko jedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Varaždina i Općine Trnovec Bartolovečki, prema Fondu za zaštitu okoliša. Međutim, posljednji dio projekta je upitan zbog toga što je Varkom krajem svibnja odlučio da neće isplatiti veći dio posljednje rate – objasnio je Skroza.

Žalba Hypo banke

Projekt nadogradnje primarne selekcije otpada sastoji se od četiri manja projekta. Prvi je nabavka kamiona za odvoz otpada za općinu Trnovec Bartolovečki, a drugi nabavka kanti za domaćinstva također u općini Trnovec Bartolovečki. Treći dio projekta je nabavka kamiona za grad Varaždin, dok je četvrti nabavka kanti za varaždinska kućanstva. Prva tri natječaja su prošla, javna nabava je završena i kreće se u njihovu realizaciju. Na četvrti natječaj, onaj za kante u kućanstvima za grad Varaždin, uložena je jedna žalba, ona Hypo banke.

Državna komisija odlučit će je li žalba Hypo banke osnovana ili ne. Međutim, bez obzira na to, kad se postupak riješi upitno je hoćemo li moći natječaj izvršiti do kraja i kupiti kante, jer više nemamo novac na kojeg smo računali. Kad smo prema Fondu za zaštitu okoliša prijavili projekte, novac smo imali jer nam je bio garantiran Planom podjele. Međutim, posljednju ratu, kojom bismo pokrili trošak nabavke kanti za Varaždin, Varkom nam nije isplatio – rekao je Skroza.

Mišljenje neovisnog revizora?

Zašto je do toga došlo, direktor Čistoće nije znao odgovoriti. Ono što je očito jest da je četvrti natječaj, odnosno projekt kanti u gradu Varaždinu, ostao bez osiguranih sredstava. Cjelokupni projekt nadogradnje primarne selekcije za grad Varaždin sada je pod upitnikom.

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati kante svojim kućanstvima. Projekt nadogradnje primarne selekcije otpada u Varaždinu, trebao je biti jedan od boljih u Hrvatskoj. Na licu mjesta, predviđeno je razvrstavanje šest vrsta otpada, papira, plastike, metala, tekstila, stakla i biootpada, dok su kamioni predviđeni da skupljaju dvije vrste otpada istovremeno.

Što Grad planira poduzeti s ovim problemom, nismo uspjeli saznati. Gradonačelnik Goran Habuš ovih je dana u Bruxellesu na Odboru regija pa nije bio dostupan za razgovor. Međutim, upit smo poslali i Varkomu, odnosno direktoru Vladi Vlašiću.Vlašić pak tvrdi da Čistoća pogrešno tumači Plan podjele. Presudu će donijeti neovisni revizor kojeg Varkom planira angažirati u ovom slučaju.

Prema mom mišljenju, Varkom je ispoštovao sve obveze što se tiču Plana podjele sredstava. Smatram da Čistoća pogrešno tumači Plan podjele. Vodimo razgovore oko toga, a angažirat ćemo i neovisnog revizora koji će dati svoje mišljenje je li Plan podjele sredstava ispoštovan ili nije – rekao je Vlašić i dodao kako će postupiti prema mišljenju revizora.

Ukoliko revizor kaže da Plan nije ispoštovan, mi ćemo ga ispoštovati. Međutim, nadalje tvrdim kako je s naše strane sve ispoštovano – bio je kratak direktor Varkoma.

Fond sufinancira s 40 posto

Nabavku novih kamiona i kanti Fond za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost sufinancira s 40 posto, odnosno s gotovo četiri milijuna kuna. Prema planu projekta, nabavit će se 17 tisuća posuda zapremine 10 litara za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada u kuhinjama domaćinstava, 10 tisuća posuda zapremine 120 litara za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada, 200 posuda zapremine 240 litara za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada, 200 posuda zapremine 360 litara za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada i 10 tisuća posuda zapremine 120 litara za odlaganje otpadne plastike varaždinskim bi domaćinstvima trebalo biti podijeljeno do kraja listopada.

Sortirnica na Motičnjaku

Čistoća skuplja otpad 28 tisuća kućanstava u gradu Varaždinu i u deset općina Varaždinske županije. Trenutno je smještena u unajmljenom prostoru, onom Aquatehnike, a uz spomenuti projekt kojem je vrijednost oko 15 milijuna kuna, sredstva su osigurali za izgradnju sortirnice i baze Čistoće na Motičnjaku.

Mi svoj prostor nemamo stoga smo napravili projekt kojim bismo na Motičnjaku izgradili sortirnicu, halu i garažu za kamione i radnike. U općini Trnovec Bartolovečki, cjelokupni projekt nadogradnje primarne selekcije otpada započet će najkasnije do prosinca. Stoga moramo imati osigurane prostore kamo ćemo taj sortirani otpad i odvoziti. Osobno očekujem da će se ovaj problem što prije riješiti i da će se osigurati potrebna sredstva do završetka žalbenog postupka, jer ćemo u protivnom morati poništiti natječaj, što nadam se nitko ne želi – istaknuo je Davor Skroza, direktor Čistoće.

Općina Trnovec Bartolovečki samo što nije započela s provedbom ovog projekta. Grad Varaždin, nažalost, ponovno kaska.

Komentari