Večeras Sjajni bal u znaku Rossinija

Objavljeno: 04.02.2011. 15:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

I ove godine prvi petak u veljači rezerviran je za najglamurozniju manifestaciju u Varaždinu – Sjajni bal.

Smokinzi, leptir mašne, večernje toalete, pjesma, ples i vrhunski kulinarski dosezi obilježja su ove manifestacije koju već tradicionalno organizira Hrvatsko-austrijska kulturna zajednica.

Ove godine Varaždinski Sjajni bal bit će održan 18. godinu za redom u koncertnoj dvorani varaždinskog HNK. Bit će posvećen velikom talijanskom kompozitoru Gioachinu Rossiniju. Izvodit će se glazba slavnog talijanskog skladatelja ali i kuhati jela po njegovim receptima.

Malo je poznato da je Rossini zadnjih 40 godina svog života odustao od komponiranja i posvetio se svojoj najvećoj ljubavi – kuhanju!

Slavni je talijanski skladatelj naime bio veliki gurman i sladokusac. Velikom francuskom književniku Marie-Henri Beyle Stendahlu koji je pisao monografiju o njegovom životu, Rossini je rekao da je plakao samo jednom u životu, kad mu je na jednom putovanju brodom fini pureći šnicl pao u more.

Zadnjih 40 godina svog života Rossini je smišljao nova jela i kuhao, a austrijski novinar i publicist sva je ta jela sažeo u takozvanu Rossinijevu kuharicu. Jela iz te kuharice izrađivat će vrsni kuhari varaždinskih "Zlatnih restorana" i poslužiti gostima Sjajnog bala.

Za dobru glazbu na Sjajnom balu pobrinut će se Big Band Bad Gleichenberg pod vodstvom dirigenta Josefa Troppera uz pratnju vokalne solistice Ulrike Tropper te Varaždinski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Jože Haluze i dirigenta Milana Čunka. Nastupit će i vokalni solisti, sopranistica Lidija Horvat, mezzosopran Dora Dučakijević i bariton Ronald Žlabur.

Nastupit će i solisti Baleta HNK Split i plesači iz Sportskog plesnog kluba Harmony, klinci iz Društva naša djeca izvest će barokni ples, dizajnerica Ana Kraš predstavit će svoje haljine, a svoju točku izvest će i članovi Varaždinske građanske garde, popularni Purgari.

Program će voditi suradnica austrijske javne televizije ORF Silvija Buzolich i ravnatelj koncertne dvorane Vatroslav Lisinski iz Zagreba Dražen Siriščević.

Svoj dolazak najavio je austrijski veleposlanik u Hrvatskoj te gosti iz Beča, Eisenstadta, Graza, Budimpešte i cijele Hrvatske.

Ulaznice po cijeni od 300 i 450 kuna možete kupiti na blagajni varaždinskog kazališta.


FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX


Komentari