Hrvatska - Rumunjska: Štrlek donio pobjedu

Objavljeno: 14.01.2011. 20:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Hrvatska reprezentacija otvorila je natjecanje pobjedom 27:21, iako je to bilo znatno teže nego što to rezultat sugerira.

Hrvatski rukometaši u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj pobijedili su, kao što se i očekivalo, Rumunjsku rezultatom 27:21. Kauboji su pokazali dva lica: vrlo loše u prvom poluvremenu i dobro u nastavku. U razdoblju između 30. i 40. minute napravili su omjer 9:3, preokrenuli rezultat u svoju korist i zatim nastavili mirno prema prvim bodovima.

- Navikli smo ljude na ovako neizvjesnu utakmicu, ali ni u jednom trenutku nisam sumnjao u pobjedu. Gledajte, prva je utakmica, nismo imali gustoću u obrani u prvom dijelu, u napadu žurili u realizaciju, htjeli individualno rješavati, falilo je koncentracije - kazao je izbornik Goluža nakon susreta.

Poveli tek u 35. minuti

Prvi put kauboji su izjednačili (14:14) u 34. minuti, minutu kasnije su i poveli. Junak pobjede bio je Manuel Štrlek koji je postigao osam pogodaka, od toga tri iz sedmeraca. Pritom nijednom nije promašio. Dobro je branio Mirko Alilović, a ostali su imali i dobrih i loših poteza. Među boljima bili su Vedran Zrnić u prvom dijelu i Ivano Balić u nastavku.

- U drugom dijelu Ivano je bio dobar, Tonči počeo zabijati, krila isto, stvarali prilike iz polukontri. A moram pohvaliti i Musu - kazao je Goluža.

Naši su rukometaši u dvoboj krenuli iznimno loše, nervoza je donijela grč, a izostanak ozlijeđenih Domagoja Duvnjaka i Marka Kopljara smanjio je mogućnost kombinacija izborniku Slavku Goluži.

- U drugom dijelu bili smo pokretljiviji. Igrači su na početku bili u grču, to sam osjetio, prošli su puno toga, ali ovo je novo natjecanje i najbitnije je da smo pobijedili - rekao je Goluža.

No, izostanak dvojca koji je vrlo bitan u obrambenim zadaćama nije bio glavni razlog lošem početku. Jer, i Rumunjima je nedostajalo nekoliko važnih igrača.

- Marko igrao dobro zadnje vrijeme, dizao se u formi, Domagoj također. Falili su nam sigurno. Stanje im je dobro i popravlja se, ali nismo danas ništa htjeli forsirati. Optimist sam, imamo igrače i bez njih, a oni će se uključiti već za sljedeću utakmicu.

Loše otvaranje rezultat je lošeg pristupa zadaći, bilo da je riječ o tome da su naši podcijenili suparnika, kojega su prije tri mjeseca lako pobijedili u kvalifikacijama za EP 2012. sa 34:22, bilo da se nisu oslobodili pritiska zbog važnosti zadaće koju imaju.

Rumunji nisu izdržali

Punih devet minuta trebalo je hrvatskoj reprezentaciji da postigne pogodak, prije toga nije realizirala čak devet napada. Rumunji nisu blistali, ali bili su bolji i nakon 13 minuta imali su 5:1. Na poluvrijeme su otišli s prednošću 13:11, a kaubojima je uz rezultatski minus ostala i loša statistika: od trideset napada iskoristili su samo 11. Mizeran postotak uspješnosti - 36,6! Rumunji su pak imali pucački učinak od 59 posto. Kasnije su jako pali.

Na kraju je sve okončano onako kako se priželjkivalo, pobjeda će ostati zapisana, a sve ostalo će se zaboraviti. A, valja reći, naši su nas kauboji već i navikli da na velikim natjecanjima u pravilu na samom početku loše igraju.

Komentari