Baščanska ploča ukazala se u školi u Kamenici

Objavljeno: 26.03.2012. 08:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: lepoglava.net

Povodom obilježavanja donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog  jezika u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica, napravljen je zajednički projekt iz kojeg je proizašao dragi kamen hrvatske pismenosti : Bašćanska ploča, piše lepoglava.net

Pod vodstvom školske knjižničarke, učenici viših razreda iskoristili su svoje znanje o tom našem najvrjednijem spomeniku starohrvatske pismenosti.

Integrirani su satovi povijesti, hrvatskog jezika, likovne kulture, a u pomoć kod stvaranja ploče uskočio  je i školski domar koji je zajedno s školskom knjižničarkom i učiteljicom povijesti napravio repliku Bašćanske ploče u originalnoj veličini.

Dužina i širina odgovaraju stvarnoj veličini, a odmak je napravljen samo u težini. Svoje znanje  u poznavanju  glagoljice pokazale su učenice sedmog razreda koje su polazile radionicu u Lepoglavi tijekom obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti te naučile zajedno sa svojim mentoricama kako se koristi to pismo.

Rezultat je vidljiv i nalazi se u hodniku osnovne škole te je zanimacija svim  učenicima. Jedan od ciljeva stvaranja ove ploče je i bio da djeca steknu dojam veličine ploče koja je zapravo imala ulogu pregradne ograde u crkvi svete Lucije na otoku Krku.

Ovim projektom, osim što su obilježeni Dani hrvatskog jezika i što su učenici ponovili znanje iz povijesti i hrvatskog jezika,  pokazano je  da - kad se male ruke slože, sve se može!

Komentari