Dan planina: Masiv Ravne gore kulturološki i znanstveno izuzetno zanimljiv

Objavljeno: 11.12.2014. 18:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Povodom Međunarodnog dana planina danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održana prezentacija Speleološkog i biospeleološkog katastra Ivanščice, Ravne gore, Kalnika i Varaždinsko-topličkog gorja.

Organizatori su Varaždinska županija u suradnji s Društvom za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA).

Varaždinska županija nema na svojem teritoriju planine, ali ima brdska područja, i to Ivanščicu, Ravnu goru i Kalnik, rečeno je na prezentaciji.

Upravno na tim lokacijama (uz pridodano Varaždinsko-topličko gorje) provela su se istraživanja u cilju izrade Speleološkog i biospeleološkog katastra naše Varaždinske županije, pa se ujedno i zbog toga obilježen Međunarodni dan planina, na način da se po prvi puta u cijelosti i zajednički prezentiraju rezultati triju pojedinačnih projekata koji pokrivaju brdsko-planinsko područje županije.

Projekt su proveli članovi Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA), a financirala ga je Varaždinska županija. Obuhvatio je ukupno preko 50 dana terenskih istraživanja, sa preko 100 posjeta speleološkim objektima nakon čega su prikupljeni podaci obrađeni te katastar trenutno obuhvaća 73 speleološka objekta – spilja i jama.

Projektom su predložene konkretne mjere za monitoring i zaštitu špiljskih staništa i vrsta i plan daljnjih istraživanja. Provedena je i analiza potencijalnih turističkih vrijednosti istraživanih područja, izrađen prijedlog održivog gospodarenja, popularizacije i promocije speleoloških objekata te prijedlog organizacije edukativno-stručnih ekskurzija.

Od istraživanih područja posebno se izdvaja masiv Ravne gore kao kulturološki, povijesno i znanstveno atraktivna cjelina te iznimno zanimljivo područje za istraživanja.

Rezultati su ukazali da je Ravna gora najokršeniji masiv na području SZ Hrvatske i da predstavlja zasebnu biogeografsku regiju Hrvatske u kojoj obitava subalpska špiljska fauna za razliku od dinarske koja je zastupljena u ostalom dijelu Hrvatske. Postignuti rezultati za Ravnu goru dijelom su i senzacionalni jer ukazuju da i mi u Hrvatskoj imamo dio Alpa te da u špiljskim staništima obitava endemična subalpska fauna. Objedinjeni rezultati čine prvi županijski speleološki i biospeleološki katastar u Hrvatskoj.

Međunarodni dan planina proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2003. godine s potrebom stalnog osvješćivanja značenja planina i održivog razvoja brdsko-planinskog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Komentari