Danas Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Piše: Robert Čusek

Objavljeno: 22.09.2011. 13:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: photo.net

U Hrvatskoj se na dan 22. rujan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad  ženama, koji je proglašen  2004 . godine  u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom općinskom sudu.

Naime, toga dana 1999. godine, bivši policajac Mato Oraškić je tijekom brakorazvodne parnice ubio tri žene - suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško je ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Mate Oraškić osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. To je bila prva presuda s dugotrajnom zatvorskom kaznom koja je izrečena u Hrvatskoj od njena osamostaljenja.

Obiteljski  centar Varaždinske županije  obilježava  taj dan organizirajući edukativna predavanja na temu "NE,  nasilju nad ženama", predavanja će biti namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola. Prvo je predavanje održano jutros u OŠ. „Ante Starčević“ u Lepoglavi, a sutra će se u 08:00 sati održati u OŠ. Tužno. Učenicima će se podijeliti  i informativno-edukativni letak vezan uz tu problematiku te će nakon održanih  predavanja učenici pristupiti izradi „velikog plakata“ vezanog uz obiteljsko nasilje odnosno nasilje nad ženama.

Napominjemo da je svaki oblik obiteljskog nasilja izrazito štetan i opasan, kako za samu žrtvu tako i za cijelu obitelj u kojoj je to nasilje prisutno, stoga nasilje  treba prijaviti nadležnim institucijama jer to je jedini način da bi se zaštitila žrtva i pružila joj se pomoć i podrška, a prema počinitelju izrekle odgovarajuće mjere. Pravovremenom reakcijom i prijavom nasilja možete  nekome spasiti život, stoga je bitno da se svi zalažemo za nultu toleranciju na nasilje.

Komentari