Dobitnici "Foto Oscara" svojim djelima oduševili Varaždince

Objavljeno: 26.02.2011. 14:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

Više od stotinu zainteresiranih Varaždinaca okupilo se na otvorenu izložbe britanske fotografske družine "Wigan 10" u Galeriji Zlati Ajngel u Gajevoj ulici u Varaždinu. Izložene fotografije nikog nisu ostavile ravnodušnim.

Dobitnici "fotografskog Oscara", nagrade FIAP Clubs' World Cup, britanska foto grupa "Wigan 10", stigla je i u Varaždin. Nakon što su njihovi radovi bili izloženi u Zagrebu, izložba će do 13. ožujka biti izložena u Galeriji Zlati Ajngel u Gajevoj ulici u Varaždinu u organizaciji Foto kluba "Sloboda".

Umjetničke fotografije britanskog kluba zainteresirale su Varaždince što se moglo vidjeti i na otvorenju izložbe u petak navečer. Galerija Zlati Ajngel bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a okupljeni su se otvoreno divili maestralnim radovima britanaca

Fotografije djeluju nestvarno, kao da su slikane kistom. Britanci su uspjeli uhvatiti samo jedan trenutak u vremenu, ali kao da iza svake fotografije stoji jedna cijela priča, bajka – komentirala je jedna posjetiteljica.

Izloženi radovi prikazuju različite teme, od sporta do mrtve prirode, no pogotovo su impresivne njihove fotografije životinjskog svijeta.

Na izložbi su inače izložena djela Austina Thomasa, Christophera Haigha, Chrisa Haguea, Mauricea Jonesa, Johna Jersticea, Marca Pozzia, Davida Butlera, Roya Rimmera, Colina Smitha, Kathryn Scorah, Eda Ropera, Christophera Charnocka, Philipa Charnocka i Gwen Charnock.

Kao grupa "Wigan 10" su do sada osvojili sve nacionalne nagrade u Ujedinjenom Kraljevstvu i prvi su klub koji je osvojio FIAP Clubs’ World Cup. FIAP je najznačajnija međunarodna asocijacija koja okuplja umjetničke fotografe i može se reći da je "Wigan 10", osvojivši FIAP Clubs’ World Cup, osvojio fotografskog Oscara.

Lani je "Wigan 10" osvojio 4. mjesto na FIAP Clubs’ World Cup i dobili su nagradu “The Maurice Dorikens Trophy”. Ta se nagrada dodjeljuje klubu koji je postigao najbolje rezultate u petogodišnjem razdoblju.

Wigan 10 trenutno okuplja 14 članova koji se sastaju najmanje jednom tjedno i koriste svoje domove za susrete.

Izložbu, po mnogima jednu od najboljih fotografskih izložbi ove godine u Hrvatskoj, organizira Fotoklub Sloboda u suradnji sa Fotoklubom Zagreb koji je i zaslužan za dolazak ove izložbe u Hrvatsku. Izložbu možete besplatno razgledati do 13. ožujka.


FOTO: Andrej Švoger / CROPIX



Komentari