prvi dan škole

FOTO: Čehok i zamjenica ministrice Divjak, Lidija Kralj posjetili su 94 prvašića VI. OŠ

Objavljeno: 03.09.2018. 12:47

Zadnja izmjena: 08.09.2018. 17:50

Foto: Mirela Horvat

Povodom početka nove školske godine, varaždinsku VI. osnovnu školu i 94 prvašića posjetio je gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenica Sandra Malenica te pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Lidija Kralj. 

Varaždinska VI. osnovna škola uključena je u program eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme pod nazivom 'Škola za život' te ove godine nastava u toj školi kreće u 4 bloka po čemu je ta osnovna škola prva u Hrvatskoj. 

- Sve je spremno za 'Školu za život' i učitelji su prošli brojne edukacije. Ove godine uvodimo 4 obrazovna razdoblja i blokovski nastavu čime će se broj predmeta smanjiti, a učenici će imati više vremena i biti će odmorniji. 'Škola za život' ima za cilj pripremiti učenike za život i dati im uporabno, a ne činjeničko znanje, što znači da će nastava postati problemska, a ne predavačka kao do sada. Učenici trebaju znati raditi nešto svojim rukama, opažati i zaključivati, stoga smo pripremili niz aktivnosti koje će to omogućiti - objasnio je ravnatelj Mario Stančić

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako VI. osnovna škola prednjači po mnogo čemu u Hrvatskoj, a podsjetio je i da smo 2008. godine krenuli prvi s jednosmjenskom nastavom, no kako kaže, za sada smo nažalost jedini u Hrvatskoj. 

- Pokrenuli smo projekt škola otvorenih vrata gdje djeca mogu nakon redovne nastave ostati napisati zadaću i baviti se izvannastavnim aktivnostima. Ove godine 6. osnovna škola kreće s novim projektom blokovske nastave i ako se taj model pokaže učinkovitim, sljedeće godine ćemo ga uvesti u sve varaždinske škole - rekao je Čehok

Zamjenica ministrice Divjak, Lidija Kralj istaknula je koje će promjene donijeti novi sustav obrazovanja, kakav uvodi 6. osnovna škola.

- Ova generacija imat će priliku učiti na novi način, s novim tehnologijama te će zajedno s nastavnicima i ravnateljem isprobavati nove pristupe učenja i poučavanja. Ključne promjene su način vrednovanja kojim se daje kvalitativna informacija učeniku, zatim međupredmetna suradnja kojom će se učiti kako učiti, nove tehnologije, ali i promjene na društveno-socijalnoj razini. Naš kurikulum pohvalili su čak i Finci - potvrdila je Kralj. 

 

Komentari