80 sudionika u tirani

FOTO Dogradonačelnik Kovač i žena koja je prokazala Marinu Lovrić Merzel na konferenciji protiv korupcije

Objavljeno: 15.12.2017. 09:18

Zadnja izmjena: 15.12.2017. 09:18

Korupcija danas predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države. I složit ćemo se da je ona možda i glavni problem naše zemlje.

Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva. Iz tih razloga proteklog je vikenda u glavnom gradu Albanije Tirani organizirana Međunarodna konferencija "Gradovi budućnosti bez korupcije".

Predstavili iskustvo borbe

Konferencija je okupila peko 80-ak sudionika iz desetak zemalja istočne Europe i članica OECD-a koji su zaduženi za prevenciju korupcije na lokalnoj razini, a među sudionicima bili su i brojni akademici kao i predstavnici organizacija civilnog društva koji se bave promicanjem integriteta i sprječavanja korupcije na lokalnoj razini. Na poziv Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske konferenciji je nazočio i dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač, koji je predstavio iskustva Lepoglave s EU projekta "Integrity observers – Nadzor integriteta", u kojemu sudjeluje već godinu dana.

- Iznimno mi je drago da je Ministarstvo pravosuđa prepoznalo Lepoglavu kao primjer dobre prakse te nam uputilo poziv da sudjelujemo na ovoj konferenciji. Konferencija je pružila mogućnost razmjene iskustava o postignućima i izazovima u sprječavanju korupcije na lokalnoj razini, uključujući gradove i regije te druge razine javne uprave. - kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Uz zamjenika gradonačelnika Kovača u hrvatskoj je delegaciji bila i Jasmina Jovev, Predsjednica antikorupcijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije. Jovev je poznata po tome što je kao djelatnica županijske uprave svojim javnim iskazom dovela do političkog pada i istrage nad sisačko-moslavačkom županicom Marinom Lovrić Merzel.

Komentari