eurozona i schengen

Foto - Ulazak u Schengen: Župan Stričak u ponoć u Dubravi Križovljanskoj podigao rampu

Objavljeno: 01.01.2023. 00:52

Zadnja izmjena: 01.01.2023. 01:05

Varaždinska županija u suradnji s Općinom Cestica te Postajom granične policije Varaždin organizirala je prigodno obilježavanje ulaska RH u Schengensku zonu na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska, gdje je točno u ponoć  podignuta rampa na graničnom prijelazu.

Obilježavanju ulaska u Schengenski prostor nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima, te je tom prilikom izjavio:

- Nakon pune 32 godine od demokratskih promjena uspjeli smo današnjim činom ostvariti sve naše ciljeve: od samostalnosti, pobjede u ratu, međunarodnog priznanja, ulaska u NATO, Europsku uniju, a danas i eurozonu i Schengenski prostor. Samim tim činom kao država smo daleko otporniji na sve izazove - rekao je.

'Momenat da se prisjetimo'

Dodao je pritom:

- Kada govorimo o našim građanima koji žive uz granicu, koji doslovno dnevno prelaze ovuda iz jedne u drugu državu, naravno da će im to omogućiti daleko slobodnije i komotnije kretanje. Stoga, vjerujem da je ovo jedan veliki iskorak za sve, ali osim što je to momenat da proslavimo, isto tako je momenat da se prisjetimo svih onih koji su protekle 32 godine davali sve od sebe i gradili našu domovinu. Od srca im hvala, a svim našim građanima, Hrvatima i Hrvaticama, želim sretnu i uspješnu 2023. godinu.

'Konačno, normalan život'

Govorio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj:

- To je posebni događaj za naše stanovništvo s obzirom da se svakodnevno prelazi granica, ide se na posao, kod obitelji, i trebalo je čekati, pogotovo za vrijeme turističke sezone. Sada praktički nije samo prolaz na ovome dijelu nego uz cijelu granicu, a Općina Cestica ima 18 kilometara granice sa Slovenijom. To je bitan događaj i za naše gospodarstvenike. Schengen je sloboda, to smo željeli i to smo ostvarili. Hvala Vladi RH što je uspjela to dogovoriti, da konačno mi tu uz granicu RH možemo normalno živjeti - rekao je Korotaj.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić otkrio je kako će dio policajaca biti preraspoređen, dok će dio njih nastaviti vršiti preglede u dubini prostora.

Evo kako je u novogodišnjoj noći bilo:

Komentari