podizanje svijesti

Grad Varaždin obilježio Međunarodni dan rijetkih bolesti

Objavljeno: 01.03.2024. 12:21

Zadnja izmjena: 01.03.2024. 12:22

Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti koji se obilježava zadnji dan u veljači, Grad Varaždin je jučer osvjetljivanjem zgrade HNK u ružičastu boju doprinio podizanju svijesti u javnosti o problematici rijetkih bolesti, izvijestili su danas iz Grada Varaždina.

Hrvatski savez za rijetke bolesti je krovna organizacija za rijetke bolesti u Hrvatskoj, koja danas okuplja 32 udruge članice i preko 1100 individualnih članova, oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji. Jedna od ključnih aktivnosti Saveza je podizanje svijesti javnosti o rijetkim bolestima i problemima s kojima se susreću oboljeli i članovi njihovih obitelji u svakodnevnom životu.

Sudjelovanjem u takvoj akciji Grad Varaždin želi pomoći u poboljšanju kvalitete života oboljelima od rijetkih bolesti, omogućiti im da se osjećaju uključeno i priznato u društvu te pokazati da brine o potrebama i teškoćama najranjivijih skupina, navodi se u priopćenju.

U Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8 posto cjelokupne populacije, a u Hrvatskoj je zabilježeno 3.118 osoba s rijetkim bolestima.

Komentari