Istražili smo

Građani nezadovoljni jer u centru više nema besplatnog Wi-Fija, evo što najavljuju iz Grada

Objavljeno: 26.02.2016. 13:46

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 15:30

Foto: Fotomontaža

Prije nešto više od sedam godina Grad Varaždin uveo je bežičnu mrežu na koju se građani u centru grada mogli 'spojiti' i tako besplatno koristiti internet. Ta ista mreža od početka ove godine više nije u funkciji, a nezadovoljni čitatelji o tome su nas obavijestili. No, iz Grada ističu da se vode preliminarni pregovori oko novog sustava koji će nosti naziv 'Smart city'.

U rujnu 2008. godine Varaždin je uveo telekomunikacijsku mreža koja omogućavala brz i jednostavan pristup informacijama te međusobnu razmjenu podataka privatnih korisnika i institucijama. To je omogućavalo potpuno besplatan pristup internet, a sustav je bio vrijedan 910 tisuća kuna. Polovicu tog iznosa donirala je Motorola.

Sustav ugašen

No, taj sustav ugašen je početkom ove godine i na to nam se požalio naš čitatelj.

- Usluga je najprije prije dvije godine ograničena na korištenje od dva sata dnevno preko MagićNET infrastrukture, a nedavno potpuno ukinuta. Iako su odašiljači još uvijek postavljeni po gradu, nije moguće koristiti internet uslugu koja je isključena - rekao je nezadovoljno naš čitatelj kojeg zanimanju razlozi gašenja sustava koji je koštao gotovo milijun kuna.

Odgovor smo potražili su Gradu koji su obrazložili zašto je sustav početkom godine ugašen.

- Postojeći sustav MotoMesh je zastario i više nije ispunjavao svrhu, te je na njegov rad bilo pritužbi nadležnih službi i samih korisnika. Tvrtka Motorola više nije pružala tehničku podršku za instaliranu opremu - navode iz Grada.

No, ipak iz gradske vijećnice dodaju da pronalaze načina da ponovo zaživi sustav besplatnog internetu u centru grada.

Novi sustav

- Unatoč tome Grad Varaždin pronalazi način kako će zadržati i nuditi besplatni Internet za goste i građane. To svakako iziskuje modernizacija sustava, povećanje brzina prijenosa podataka, nove software i komunikacijsku tehniku koje su izgubile funkcionalnost zbog izloženosti atmosferskim prilikama - ističu iz Grada i dodaju da se vode preliminarni razgovori oko novog sustava pod nazivom 'Smart city'.

- Tim sustavom dobit će se veća pokrivenost. Naime, riječ je o sustavu besplatnog interneta putem javne rasvjete pa bi tako svaki kandelaber bio 'mini' Wi - Fi odašiljač - zaključuju iz Grada.

Komentari