Hrvatska kulinarska reprezentacija otputovala na Svjetski kulinarski kup

Objavljeno: 21.11.2014. 09:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Hrvatski kuharski savez

Izvor: Regionalni tim Varaždinske županije

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slasti?arske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na me?unarodnoj sceni. I upravo u tom ozra?ju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstoje?i projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

Hrvatsku ?e u Luksemburgu u više kategorija predstavljati Nacionalna seniorska kulinarska reprezentacija, nacionalna juniorska kulinarska reprezentacija, Regionalni tim Varaždinske županije te ?etiri kuhara i slasti?ara koji ?e nastupiti u individualnim kategorijama. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jureši?, i predsjednik Saveza Damir Crleni odabrali su ?lanove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na doma?im natjecanjima HKS-a te me?unarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza ).

U želji da se hrvatska gastronomija predstavi u najboljem mogu?em svijetlu, pripreme za natjecanje zapo?ete su po?etkom godine. Jela koje su osmislili testirani su u nekoliko navrata te su spremni za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji ?e biti u žiriju. Reprezentativci su vodili ra?una da izbjegnu sve prepreke koje su stavljene pred njih te da se vrate sa što sjajnijim odli?jima.

Otputovali su danas, 20. studenog u popodnevnim satima iz Trakoš?ana gdje su obavili posljednje pripreme uo?i polaska. Hrvatski reprezentativci ?e nastupiti od ponedjeljka do srijede, a u ?etvrtak, 27. studenog biti ?e objavljeni i njihovi rezultati u sklopu završne ceremonije i dodjele nagrada.

U seniorskoj reprezentaciji su "doma?i de?ki" An?elko Levani? i Zlatko Novak, a u individualnoj kategoriji Varaždince predstavlja Zoran Herman.

Regionalni tim Varaždinske županije ?ine Bojan i Grozdana Bohor?, Mladen Habunek, Marija Kuzminski i Željko Bešeni?.

Svjetski kulinarski kup najve?e je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu ve? 40-tak godina. Ove godine od 21.do 27. studenog ponovo ?e biti mjesto susreta preko 5000 kuhara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i natjecanje posjeti preko 50 000 posjetitelja, a natjecanje dobiva zna?ajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja.

Komentari