Iz Lepoglave se vide Mjesec, Venera, Andromeda i Mars

Objavljeno: 29.02.2012. 10:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: lepoglava.net

Novo predavanje lepoglavskog Astronomskog društva okupilo je prošlu subotu dvadesetak zaljubljenika u astronomiju koji su od predsjednika društva Kristijana Šameca slušali o vrstama teleskopa...

Iako na prvu, tema predavanja zvuči dosadno, ona je na sve moguće načine bila sve samo ne dosadna. Prisutni su u teorijskom dijelu subotnje večeri slušali kako i na koji način teleskopi prikupljaju svjetlo i stvaraju sliku, a moglo se čuti par riječi i o opremi koja je uz teleskope nužna za potpuni doživljaj kao što su okulari, filtri, dijagonalna zrcala i montaže.

Kao i prošlog puta, vremenske prilike baš su se nekako posložile nakon predavanje da prisutni mogu baciti pogled na neke zanimljivosti zimskog neba koje nam je pojasnio upravo predsjednik društva Šamec.

 - Na Orionovoj maglici usporedili smo svjetlinu slike kroz tri teleskopa različitih otvora objektiva, a pri tomu smo koristili jednako povećanje na teleskopima. Gledali smo i Jupiter, Mjesec, fazu Venere, galaksiju Andromedu, a na kraju smo probali i Mars, ali pošto je bio prenisko, nažalost nismo vidjeli nikakve detalje na njemu- kazao je Šamec.

Da, možda se nisu vidjeli detalji na Marsu, ali građanima se u ova dva predavanja omogućilo da iz potpuno drugog kuta promatraju zanimljivosti na našem nebu. A ako je sudeći prema prvim reakcijama, ova predavanja i promatranje zvijezda pun su pogodak! Sljedeće druženje zakazano je za mjesec dana.

Komentari