zakon o lovstvu

Križanić o lovstvu: 'Treba zabraniti lov na 100 metara od kuće, a mačkama i psima ograničiti slobodno kretanje na 100 metara'

Objavljeno: 14.06.2018. 10:36

Zadnja izmjena: 14.06.2018. 10:36

Pred zastupnicima u Hrvatskom saboru u prvom se čitanju našao dugoočekivani Zakon o lovstvu. HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije Josip Križanić istaknuo je da bi novi zakon trebao razriješiti problematiku uočenu u proteklih nekoliko godina, unaprijediti odnose u uzgoju i zaštiti divljači s ciljem očuvanja divljači i zaštite prirode te unapređenje lovstva kao gospodarske djelatnosti.

Kako kaže Križanić, praksa je takva da se u dvije-tri godine lovište devastira i bez ikakvih posljedica vrati 'vlasniku' državi. Lovozakupnina za zajednička lovišta, poglavito ona u kojoj obitava pretežno sitna divljač, morala bi biti minimalna ili nikakva jer brigu o uzgoju i čuvanju divljači, a time i drugim životinjskim vrstama u prirodi, imaju prvenstveno lovci i za tu aktivnost bi trebali biti nagrađeni smanjenjem ili ukidanjem lovozakupnine i drugim pogodnostima. Dodao je i da su štete koje plaćaju lovoovlaštenici, odnosno lovačka društva, svakim danom sve veće i prelaze milijunske iznose pa su mnogi od njih pred stečajem zbog troškova naleta vozila na divljač ili naleta divljači na vozilo na cestama.

Križanić se ne slaže s predloženom odredbom da oštećenik mora poduzeti sve mjere i radnje da zaštiti svoj posjed od štete jer je to neprovedivo.

-To je besmisleno i to treba mijenjati. Niti će oštećenik biti u stanju u Zagorju ograditi milijune čestica, niti ima način i alate za istjerivanje divljači, niti je to njegov posao-pojasnio je Križanić koji također predlaže i izmjenu odredbe o slobodnom kretanju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, s 200 na 100 metara. Križanić nadalje smatra da je za zabranu lova na svu divljač pojas od 300 metara od naselja neprikladan i potencijalno opasan.

- Nekontrolirano razmnožavanje lisice, kune, tvora, ali i ekspanzija divljih svinja u navedenom pojasu prijeti njihovim ulaskom u naselja i prenošenjem zaraznih bolesti na domaće životinje putem kojih se bolest širi na stanovništvo. Prometnice u blizini takvih područja postaju visoko rizične čime se u opasnost dovode životi sudionika prometa-istaknuo je Križanić i dodao da se u zakon ugradi 'zaštitni pojas od 100 metara'.

Između ostalog, upozorio je na ogromnim problem vrana u gradovima i naseljima, koje su izuzetno neugodne i glasne te čine štetu i u poljoprivredi, ali i grabežljivo nasrću na sitne životinje i ptice.

 

Komentari