strka oko ispričnica

U Hrvatskoj se digla prašina - pitali smo domaće liječnike hoće li i dalje davati ispričnice

Objavljeno: 20.09.2016. 08:29

Zadnja izmjena: 20.09.2016. 09:43

Foto: Arhiva

Iako se ovih dana digla prilična prašina zbog najave liječnika opće medicine da više neće davati ispričnice za izostanak s nastave - osim za bolesti koje su sami liječili - u razgovoru s obiteljskim liječnicima iz naše županije saznali smo kako praktički neće biti promjena u njihovoj dosadašnjoj praksi.

- Mislim da su mediji malo prenapuhali to pitanje. Osobno meni ispričnice nisu problem, jer nemam puno djece pacijenata. Kada roditelji nazovu telefonom i kažu da dijete ima simptome koji upućuju na hunjavicu, ne tražim da ga dovedu u ambulantu, a potom na njihovo traženje dajem ispričnicu. Jedino ne prihvaćam onda kada samo dijete dođe i kaže da je bilo par dana bolesno - jer to najvjerojatnije ima neku pozadinu, poput testa i sličnog. - rekla je varaždinska liječnica dr Ivanka Strmečki.

- Ja nastavljam s praksom kakvu sam i dosad imala: kad se dijete razboli, treba doći na pregled, pa nakon određenog vremena na kontrolu. Tada napišem ispričnicu ili ako je potrebno i poštedu za tjelesni i slično. Nemam praksu da pišem ispričnice na riječ roditelja ako dijete nije bilo na pregledu, to bi oni trebali riješiti sa školom. - odgovorila je na naše pitanje dr Maja Horvat iz Varaždina.

- Može i dalje ostati da mi pišemo ispričnice. Prihvaćam i kad roditelji jave da im je dijete bilo bolesno, ali ne i kada dijete dođe i kaže da prošli tjedan nije bilo u školi zbog bolesti. Imam slučajeve simuliranja bolesti i tada surađujem sa školom. - izjavila je dr Mirjana Vitasović-Grandić iz Maruševca.

Uglavnom, ako je suditi po ove tri izjave obiteljskih liječnica, od 1. listopada bit će onako kako je bilo i dosad. No, ostaje nam još za vidjeti hoće li možda neki drugi liječnici promijeniti svoju dosadašnju praksu.

 

 

Komentari