Mještani Jakopovca zabranili župniku ulaz u crkvu

Objavljeno: 06.01.2011. 13:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak donio odluku da se sela Jakopovec i Kaštelanec u Varaždinskoj županiji izdvoje iz župe Varaždinske Toplice i pripoje župi Jalžabet, došlo je do nezadovoljstva mještana Jakopovca i Kaštelanca koje je kulminiralo u četvrtak na Blagdan Sveta Tri Kralja.

Mještani Jakopovca su naime zabranili ulaz u crkvu župniku iz Jalžabeta, a na mjesto događaja stigli su i policijski službenici u civilu kako bi se pobrinuli da situacija ne eskalira.

U Jakopovcu i Kaštelancu živi oko 600 stanovnika, a više od 400 ih je potpisalo peticiju protiv izdvajanja njihovih sela iz župe Varaždinske Toplice. No, varaždinski biskup Mrzljak nije promijenio odluku.

Izdvajanje Jakopovca i Kaštelanca iz župe Varaždinske Toplice i pripajanje župi Jalžabet objasnio je boljom pastoralnom brigom jer oba sela i prometno i administrativno gravitiraju Jalžabetu. Istaknuo je da je takvu odluku donio na traženje roditelja djece koja pohađaju niže razrede osnovne škole koji žele da djeca idu na župnu katehezu i pripravu za sakramente u župu Jalžabet te da zajedno sa svojim školskim kolegama prime i sakramente.

Naglasio je da razumije emocije vjernika i da se nada da će razumjeti njegovu brigu za vjernike i svećenike Varaždinske biskupije. Njegove molitve međutim nisu bile uslišane.

Na Blagdan Sveta Tri Kralja u Jakopovec je stigao župnik iz Jalžabeta Josip Vidović koji je tamo prvi put trebao služiti Svetu misu. Dočekala su ga međutim zaključana vrata crkve i 50-ak mještana koji su mu zabranili da uđe u crkvu!

Ni nakon razgovora mještani nisu promijenili svoj stav i ostali su ustrajni u mišljenju da im je promjenom župe učinjena nepravda pa se župnik Vidović vratio u Jalžabet istaknuvši pritom da do daljnjega neće služiti Svetu misu u Jakopovcu. Mještanima je poručio i da iz sigurnosnih razloga neće ići u blagoslov obitelji osim ako ga obitelji same ne pozovu da im dođe u kuću.


FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX

Komentari