Mrsić u Varaždinu: Mjere zapošljavanja mladih izazvale su negodovanje, no kasnije dale rezultate

Objavljeno: 30.09.2015. 13:28

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:16

Foto: Nikola Kokotec

U prostorima Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin u srijedu je održana tribina na kojoj je predstavljena mjera aktivne politike zapošljavanja "Garancija za mlade".

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava želi tako potaknuti poslodavce-obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja im približiti te mjere.

- Garancijom za mlade, mladim ljudima omogućava iskustvo, vježbeništvo, a poslodavci dobivaju kvalitetne radnike - rekao je Mirando Mrsić, ministar rada i socijalnog sustava. Mjere sa stručnim osposobljavanjem bez zasnivanja radnog odnosa na početku su izazvali negodovanje kod dijela javnosti, no Mrsić tvrdi da su one dale ploda.

- Mjere su napadane sa svih strana. Pričalo se kako ćemo sniziti cijenu rada te kako će pripravnici puniti police, kuhati kave. No, realni sektor počeo je zapošljavati mlade ljude i čak sedam posto više mladih ljudi dobilo je posao na neodređeno. Dokaz je to da su mjere dale rezultate i vjerujem da će to rezultirati još većim otvaranjem radnih mjesta te da će BDP u sljedećem tromjesečju još više rasti - rekao je Mrsić te istaknuo kako je Varaždinska županija dobar primjer.

- Varaždinska županija bilježi izvrsne rezultate po porastu zaposlenih, vjerujem da će otvoriti još više radih mjesta - istaknuo Mrsić.

U posljednjih sedam godina u Varaždiskoj županije se pak zatvorilo 800 obrta.

-Stanje je koma i 800 obrta se unazad sedam godina zatvorilo. Vjerujem da će nam ove mjere "Garancija za mlade" pomoći u daljnjem radu - rekao je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

U posljednjih osam mjeseci ove godine nešto manje od 1000 osoba uključeno je u mjere Zavoda za zapošljavanje, a među njima 90 obrtnika. Od toga je mjeru samozapošljavanja koristilo 25 osoba.

-Imamo priličan broj potpora, ali moglo bi biti i više korisnika potpora među obrtnicima. Moram pohvaliti frizerke jer čak 17 potpora za samozapošljavanje odobreno je u vidu frizerskih radnji - rekla je Jasminka Hutinski, ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Varaždinske županije.

 

Komentari