Na Aktualcu pretresali Aquatehniku, JUGS, ali i moralnost varaždinskih Gradskih vijećnika

Objavljeno: 17.11.2014. 16:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Tajne veze Aquatehnike i Međimurja, sumnjivi ugovori za promociju i promidžbu, Igrecovi teniski tereni, rješavanje baliranog otpada u Brezju, uređenje podvožnjaka u Miškininoj ulici, što je piroliza i tko ju je nadležan definirati te treba li Brezju još jedna tvornica koja će nešto spaljivati, prostori za udruge, tvrtke kćeri, bejzbol igralište, moralnost vijećnika neke su od tema što su ih na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina pretresali Gradski vijećnici očekujući konstruktivne i jasne odgovore varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša.

Aktualni sat započeo je vijećnik Božidar Kolarić postavljajući pitanje nije li vrijeme da se Grad uključi u rješavanje problema u tvrtki Aquatehnika.

Pitam se postoji li neka tajna veza između Aquatehnike i Međimurja. Prvo je tamo bio Međimurec Cmrečak koji je svojim postupcima revoltirao radnike, a potom su došli detektivi iz Međimurja. Zanimljivi su i ugovori koje Aquatehnika potpisuje kao što je ugovor o ekonomsko-propagandnoj suradnji „Promidžbeni paket“ s tvrtkom Media Mix Radi 105 iz Selnice. Pitam se kakvog učinka ima promidžba Aquatehnike u Selnici – pitao je Kolarić. Gradonačelnik Habuš nije mu znao odgovoriti na postavljeno pitanje, rekavši kako ne zna o čemu se radi, ali da će se Grad uključiti u rješavanje problematike ukoliko se to pokaže potrebnim i ako institucije zadužene za to ne odrade svoj posao.

Vijećnika Marijana Cingulu zanimalo je u kojoj je fazi rješavanje problema baliranog otpada u Brezju. No, ni na njegovo pitanje Habuš nije imao konkretan odgovor.

Prošlog petka trebala je biti završena analiza otpada od ovlaštenog instituta. Potom bi se trebao predložiti novi tijek obrade otpada prema kojem onda idemo prema Ministarstvu i Fondu te prema Koncesionaru. Ukoliko Ministarstvo bude suglasno da se promijeni tijek otpada, tada možemo računati na 60 posto sufinanciranja te ćemo u tjedan dana do dva imati odgovor na to pitanje – rekao je Habuš.

Što se otpada tiče, vijećnici su se dotakli i Univerzala i pretovarivanja otpada na Motičnjaku. Habuš je odgovorio da ta saznanja ima Čistoća te će njima poslati upit. Hižaka je zanimalo kakva je situacija s Grijanjem, tvrtkom kćeri Termoplina, koja je ušla u stečaj.

Nigdje se u izvješću Termoplina ne spominje s kolikim je minusom Grijanje otišlo u stečaj. U kojoj je to fazi? Također, molim potpuni odgovor na pitanje tko sve sjedni u nadzornim odborima i upravnim vijećima svih tvrtki u suvlasništvu Grada Varaždina, od tvrtka kćeri, pa do stručnosti i pripadnosti strankama članova tih vijeća i odbora – tražio je Hižak.

Postavilo se i pitanje stanja u Javnoj ustanovi Gradski stanovi. Vijećnici Hrasta željeli su nadopunu Dnevnog reda s raspravom upravo o izvješću Povjerenstva o stanju u toj gradskoj tvrtki, no većinom glasova, prijedlog je odbijen, a dogovoreno je da će se o tom izvješću raspravljati na idućoj sjednici.

Sašu Crnčića zanimalo je potpuno izvješće o stanju u Nogometnom klubu „Varaždin“.

Kao predsjednik kluba zasigurno znate nešto više o tome kakva je situacija u nekad najvažnijem nogometnom klubu u ovom dijelu Hrvatske. Kakva je situacija uz najavljeno preoblikovanje? Što se događa s klubom – pitao je Crnčić. Habuš mu je kratko odgovorio kako ukupni dug s kamatama iznosi 42 milijuna kuna te da postoji jedan ozbiljniji investitor, no još čekaju pismeno i službeno očitovanje.

Zlatana Avara zanimalo je mogu li visokopozicionirane osobe u tijelima javne uprave raditi u interesu građana, na što je od gradonačelnika dobio potvrdan odgovor. Potom je Avar izrazio zadovoljstvo odgovorom gradonačelnika te od njega zatražio da temeljem članka 78. Zakona o lokalnim izborima momentalno makne sve Gradske vijećnike iz nadzornih odbora i upravnih vijeća jer prema nespojivosti dužnosti, ni jedan gradski vijećnik ne smije biti članom nadzornog odbora ili upravnog vijeća.

Nakon nekoliko sjednica Gradskih vijeća na kojima nije prisustvovala, na današnjoj se pojavila formalno još uvijek zamjenica gradonačelnika Natalija Martinčević. Bila je prisutna na aktualnom satu te se vijećnicima obratila nakon što je Habuš odgovorio na postavljena pitanja. Martinčević je istaknula kako je u saborsku proceduru uputila zahtjev da se Sveučilištu Sjever dodijeli status javnog sveučilišta.

- Zakonski prijedlog podnijela sam 10. studenoga na raspravu u Sabor. Ova regija ima preko 650 tisuća stanovnika, a jedini nemamo nacionalno sveučilište. Postotak visokoobrazovanih je vrlo nizak i smatram da je javno sveučilište jedan od načina da se to promijeni - istaknula je Martinčević te napustila sjednicu.

Većinom glasova vijećnika izglasan je i četvrti rebalans proračuna Grada Varaždina. Gradonačelnik Habuš, kao i pročelnica za financije Mirela Ivanković, istaknuli su kako je ovo tehnički rebalans proračuna.

- Godina je pri kraju i ovaj rebalans je zapravo tehnički rebalans, kojim se plan prihoda, odnosno rashoda, usklađuje s dosadašnjim izvršenjem proračuna. Ovim izmjenama i dopunama proračuna, ukupni prihodi i primici smanjuju se za iznos od 34,3 milijuna kuna te sad iznose 259,9 milijuna kuna. Rashodi i izdaci smanjuju se za 39,6 milijuna kuna i iznose 261,1 milijun kuna - izvjestila je pročelnica Ivanković.

Rebalans proračuna nisu prihvatili oporbeni vijećnici, kao ni nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

- Neću podržati ovaj rebalans proračuna, iako je tehnički, jer smo ljetos imali raspravu o rebalansu vezano na osiguranje novca za rješavanje problema baliranog otpada u Brezju. Ništa se otad nije dogodilo, a bilo je obećano da će to biti do prvog rujna. Sada smo već došli gotovo do 12. mjeseca, a nismo se pomakli s mrtve točke - rekao je Avar.

Komentari