Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite

Objavljeno: 02.03.2012. 10:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varaždinska županija

Pripadnici civilne zaštite 1. ožujka pripadnici slave svoj dan - Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH. Tim povodom je u Županijskoj palači održana svečano-radna sjednica Stožera zaštite i spašavanja i Zapovjedništva civilne zaštite Varaždinske županije na kojoj je prikazan pregled aktivnosti iz područja zaštite i spašavanja i civilne zaštite u Varaždinskoj županiji za 2011. godinu. Pritom su pravne osobe - čija je djelatnost vezana uz kritičnu infrastrukturu i žurne službe - kratkim izvješćem prisutne upoznali s radom tijekom zimskog razdoblja pa su tako kratka izlaganja održali predstavnici PU Varaždinske, HEP Proizvodnje d.o.o., Hrvatskih voda odsjeka Varaždin, Županijske uprave za ceste Varaždinske županije, Termoplina d.d. Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe, Doma zdravlja, Hitne pomoći i Županijske uprave za ceste.

Tijekom sjednice podsjetilo se i na aktivnosti CZ Varaždinske županije pri čemu je naznačeno kako je u 2011. godini, između ostalog, donesen plan civilne zaštite Varaždinske županije, obilježavan je međunarodni Dan civilne zaštite, održana je smotra specijalističkih postrojbi civilne zaštite Varaždinske županije te je izrađena baza pripadnika specijalističkih postrojbi civilne zaštite Varaždinske županije.

Sjednicu je vodila zapovjednica zapovjedništva civilne zaštite Varaždinske županije Ruža Jelovac koja je istaknula kako je civilna zaštita samo dio cjelokupne zaštite i spašavanja. Podsjetila je i kako riječ o dobrovoljnom angažmanu pojedinaca pa se s tim ciljem i provode neke od aktivnosti kako bi se javnost dodatno senzibilizirala i osvijestila oko eventualnog angažmana te kako bi se stvorio širi krug ljudi koji bi se željeli uključiti.

- Članovi mogu biti svi, a civilna zaštita zapravo predstavlja dobrovoljni i besplatan rad te zahtjeva odvajanje privatnog slobodnog vremena. Imamo nekoliko kritičnih točaka, no najvažnija je dobra organizacija i širenje mreže. Mi smo u Varaždinskoj županiji puno aktivniji od 2009. godine. Nažalost, trenutno financijska sredstva nisu adekvatna da opremljenost snaga bude kakva bi trebala biti, ali nadamo se da će se i na tom području situacija popraviti - kazala je zapovjednica podsjetivši kako Specijalističke postrojbe Varaždinske županije broje 248 obveznika odgovarajućih stručnih i specijalističkih znanja koji se sastoje od tima civilne zaštite za spašavanje iz ruševina, tima civilne zaštite za zaštitu i spašavanje iz vode i tima civilne zaštite za logistiku.

Inače, civilna zaštita u svijetu pa i u RH predstavlja oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinica lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša. Zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi.

Županijska skupština Varaždinske županije krajem 2009. godine, donijela je Rješenje o imenovanju članova Zapovjedništva civilne zaštite Varaždinske županije. 2010. godine donijela je Procjenu ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara, i okoliša  od opasanosti nastanka i posljedica velikih nesreća i katastrofa Varaždinske županije, temeljem koje je iskazana potreba u broju i ljudstvu specijalističkih postrojbi civilne zaštite za Varaždinsku županiju.

Komentari