Od sada se čuje i glas srednjoškolaca

Objavljeno: 20.10.2015. 09:34

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:22

Protekli je tjedan u prostorijama Županije održana prva u nizu tribina koju zajedničkom suradnjom organiziraju Debatni klub Prve gimnazije Varaždin, Vijeće učenika Varaždinske županije, Savjet mladih grada Varaždina te Savjet mladih Varaždinske županije, a koje se nastoje baviti problematikom sa kojom se srednjoškolci našeg područja susreću u svakodnevnom životu.

Prva tema: organizacija vremena kojeg nemaju
Tijekom rasprave u kojoj su mogli sudjelovati svi zainteresirani, istaknuto je kako je glavni problem organizacije vremena tokom dana vezan uz određivanje vremena dolaska i odlaska u školu, što, prema njihovom mišljenju, utječe na manjak slobodnog vremena kojeg je gotovo nemoguće uskladiti sa školskim obvezama. Fokus rasprave stavljen je na to da li treba promijeniti početak nastave na 9 ili 10 sati, kako se dnevno ne bi čak i do 4 sata gubilo na spremanje i putovanje od mjesta stanovanja do obrazovne ustanove.

Početak nastave neće se mijenjati
Većina prisutnih se ipak složila kako je promjena termina početka nastave pomalo nerealno rješenje koje bi se, vjerojatno negativno, odrazilo i na ostale aktivne mase poput učitelja i profesora koji su zaposleni u obrazovnim institucijama ili na ostale građane koji su korisnici javnog prijevoza. Dodali su, doduše, kako bi se trebalo razmotriti opcija uvođenja dodatnih prijevoznih linija, ako ne i definiranje prijevoznog programa koji je fokusiran primarno na prijevoz srednjoškolaca, a za što je potrebna suradnja i dobra volja ovlaštenih varaždinskih autoprijevoznika.

Iako zaključak rasprave nije donio nikakva konkretna rješenja kojima bi se srednjoškolcima omogućila bolja organizacija i raspodjela vremena na školske obveze i slobodne aktivnosti, organizatori ističu kako se upravo ovakvim aktivnostima mladi potiču na uključivanje i aktivno sudjelovanje u javnim aktivnostima te im se omogućava pristup relevantnim informacijama koje su potrebne za rješavanje aktualnih problema koji se dotiču svih interesnih skupina našeg grada i županije.

Komentari