Onovnoškolci u Donjoj voći čuvaju svoju baštinu, obnovili stari izvor i bunar

Objavljeno: 01.07.2015. 17:09

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 08:11

Foto: OŠ Andrije Kačića Miošića

OŠ Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće ovih dana završila je s projektom naziva „Otisak srca- moja klupica, moja izvorska vodica“.  Radi se o projektu kojim je spomenuta škola sudjelovala na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.  Cilj projekta bio je, osim poticanja volonterskih inicijativa, dobivanje financijskih sredstava za obnovu, konkretno u Donjoj Voći starih izvora i bunara.

Spomenuta inicijativa pokrenuta je u sklopu obilježavanja Dana škole, a njome su se potaknuli učenici i volonteri na očuvanje kulturne i materijalne baštine svog mjesta.

Ovaj projekt zamišljen je kao pješačka tura sudionika i volontera do izvora vode Zvira koji se nalazi u samom centru naselja Donja Voća. Putem do izvora Zvira učenici su mogli vidjeti mnoštvo starih bunara i izvora koji su nekada mještanima bili jedini način za opskrbu vodom, a kojima su danas potrebna financijska sredstava za obnovu.

Osim petnaestero učenika škole pozivu se se odazvale i domaće građevinske tvrtke koje su pomogle u obnovi i samom uređenju izvora Zvira. Spomenuti izvor zamišljen je kao prostor za zajedničko okupljanje svih mještana te je na njemu već uređeno nogometno igralište, i igralište za odbojku na pijesku, što su mještani sa velikim oduševljenjem pratili te na kraju i prihvatili.

Ravnateljica škole, koja je ujedno bila i inicijator i začetnik projekta, naglasila je kako će se Škola i dalje javljati na slične projekte. Cilj je škole realizirati svojevrsnu učionica na otvorenom sa sadržajima za učenje i igru s roditeljima. Time bi se sama škola u većoj mjeri povezala sa cjelokupnom lokalnom zajednicom a kako bi se poticalo prvenstveno učenike da budu aktivni sudionici u životu i radu svoje zajednice. Učenici, kao nositelji spomenute inicijative, na taj način mogu čuvati i njegovati sve što im je ostavljeno u nasljeđe, ali i ono u čemu su sami sudjelovali i što su sami napravili.

Na kraju učenike i sve sudionike očekuje druženje s predstavnicima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja će dati svoje mišljenje o vrijednosti cjelokupnog projekta.

Komentari