Nagrade za nalaznike meteora do 200 eura!

Objavljeno: 10.03.2011. 10:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: krizevci.info

Iako u Hrvatskoj prosječno jednom godišnje padne meteorska kiša, posljednjih 60 godina naši astronomi nisu imali puno sreće u pronalasku meteorskih ostataka. Sreća im se osmjehnula u nedjelju 20. veljače na livadi sela Majurec istočno od Križevaca, kada je pronađena krhotina meteorita "Križevci" mase oko 300 grama!

To je zasad prva i jedina pronađena krhotina meteorita "Križevci", koji je pao u noći s 4. na 5. veljače, a procjenjuje se da je na tom području palo oko 3, 5 kilograma meteorske kiše!

Članovi Hrvatske meteorske mreže, nekoliko astronomskih društava iz Hrvatske i Križevačke astronomske udruge "Perzeidi", već mjesec dana temeljito pretražuju ovo područje, kako bi pronašli ostatke svemirske tvari.

Postanite tragač za meteorima

Ono što je kod ovog meteora možda najzanimljivije "običnim" građanima je to da su za pronalazak krhotina meteora predviđene financijske nagrade od 100 do 200 eura.

Rekao nam je to Ratko Matić predsjednik udruge Perzeidi, istaknuvši kako na taj način astronomska društva žele malo potaknuti ljude na pomoć u potrazi za ostacima meteora, na kako je zapravo zakonska obveza građana koji pronađe ostatke meteora tvari da ga preda astronomskom društvu. Objasnio je kako je Zakonom uređeno kako su ostaci meteora u vlasništvu RH, te nagrade nalaznicima nisu formalno predviđene.

Poljoprivredni radovi već su počeli i bit će sve intenzivniji. Ekipa istraživača i tragača moli sve poljoprivrednike u križevačkoj okolici istočno od grada da, koliko mogu, prije velikih radova, kao što je oranje, pregledaju svoja polja i tako pomognu u traženju preostalih dijelova meteorita. Svi su tragači spremni na to da će ovo traženje potrajati još mjesecima, pa možda i više godina.

Kako prepoznati meteor

- Meteor mora biti crne boje, a površina mu nije sjajna i uglancana kao mramoru već je mat. Ukoliko je puknut, na tom prijelomu nije crne, već sive boje, obzirom da je crn samo tamo gdje je izgorio - objašnjava Matić kako prepoznati meteor.

Prvi meteor pronađen je na livadi sela Majurec istočno od Križevaca, a Matić kaže kako i ostatak 3,5 kilograma teškog meteora mora biti u radijusu 10 kilometara od te livade.

- Područje je to na kojem su polja i šume i zapravo smo imali sreće što je meteor pao na takvo tlo. Najčešće do sada su meteori padali u more, ili na vrlo nepristupačan teren, pa je bilo gotovo nemoguće organizirati potragu. Ovo je teren na kojem se svi koji imaju vremena i volje mogu uključiti u potragu za ostacima meteora, na što ih i pozivamo - poručio je Matić.

Prilika za nezaposlene!

Ako spadate u jednog od onih 330 tisuća nezaposlenih, ovo je možda prilika da posjetite Koprivničko-križevačku županiju, dan provedete u šetnji poljima i livadama i možda postanete sretni nalaznik metora te zaradite i nešto novaca.

Očekuje se da će uskoro i Vlada RH građanima savjetovati da ako su bez posla, nek se prekvalificiraju - u nalaznike meteora (obzirom da su sva mjesta čobana već popunjena)!

Inače, u potragu za meteorom uključila se i mala Una (na slici dolje), koja je zasad najmlađi tragač za ostacima meteora u Koprivničko-kričevačkoj županiji, a i šire.


Komentari