kažu da već kasnimo

SDP predstavio svoju ideju Građanskog odgoja: 'Mladi moraju prepoznati populizam i devijacije u društvu'

Objavljeno: 09.07.2018. 10:17

Zadnja izmjena: 09.07.2018. 10:30

Foto: Mirela Horvat

Na današnjoj konferenciji SDP je predložio svoju ideju Građanskog odgoja koji bi se, prema njihovim riječima, trebao uvesti kao izvannastavna aktivnost u višim razredima gradskih i županijskih OŠ, s jednim satom tjedno i to od 2019./2020. godine. 

Istiću kako bi se učenici u ovaj predmet uključili dobrovoljno i neobavezno, uz prethodnu suglasnost roditelja, a uvođenje bi bilo postupno i krenulo bi se od petih razreda. U nadolazećoj školskoj godini predlažu pripremu terena, a ukoliko se izvršna vlast pozitivno ne očituje o prijedlogu, pokrenut će inicijativu preko Gradskog vijeća i Županijske skupštine. 

Kao pozitivan primjer spominju Rijeku gdje se s programom najprije krenulo, a kao razloge nužnog uvođenja Građanskog odgoja navode nisku razinu političke pismenosti mladih, rast netolerancije u društvu, nedostatak vještina i znanja potrebnih za svakodnevni život, manjak osjećaja odgovornosti i nedostatak kritičkog mišljenja što bi se, kako tvrde, uvođenjem Građanskog odgoja, koji bi obuhvaćao široke teme i područja, ispravilo i poboljšalo. 

- Ovo je vrijeme tendencije populizma što potvrđuje i trenutna vlast koja građanima govori ono što žele čuti. Zbog toga nam je potreban Građanski odgoj da djeca znaju prepoznati devijacije u društvu i da postanu odgovorni građani jer se iz populizma javljaju ratovi - istaknuo je Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a

Predstavljanju ideje uvođenja Građanskog odgoja uz Markovića, nazočili su predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Vupora Antolić, potpredsjednik varaždinskog SDP-a i gradski vijećnik Neven Bosilj, predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih Luka Zrinski i Vladimir Grudeljić

Komentari