Siniša Glogoški jutros je krenuo na put u Sibir

Objavljeno: 30.01.2011. 12:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Siniša Glogoški

Siniša Glogoški koji je ovo ljeto proveo u biciklističkom putovanju do vruće Sirije, jutros je krenuo u novu ekspediciju i to u rusku regiju Sakha gdje se nalazi najhladnije trajno naseljeno mjesto na zemlji – selo Oymyakon.

Podsjetimo, Siniša je ovo ljeto biciklom išao od Zagreba do Damaska. Vozio je 52 dana i biciklom prošao više od 4000 kilometara. Nakon što smo pisali o Sinišinom putovanju, vijest su prenijeli mnogi nacionalni portali, pa čak i neki iz šire regije, a publika je napunila dvorane u Zagrebu i Varaždinu gdje je Siniša održao dva putopisna predavanja.

Pročitaje i kako su prošle posljednje Sinišine pripreme za putovanje u Sibir, te kako se osjećao jučer, dan uoči odlaska.

Sinoć sam isprobao odjeću za Rusiju.
Obične čarape, vunene čarape, sintetičke tajice, pamučne tajice, debelo pododijelo, pernate hlače, pamučna potkošulja, sintetička majica kratkih rukava, flis majica dugih rukava, pulover dugih rukava, pernata jakna, sintetičke rukavice, rukavice od kuhane vune, windstoper rukavice, podkapa, pernata kapuljača... Kap znoja klizila je po čelu dok sam vježbao rukovanje fotoaparatom s tri para rukavica. Iznimno nespretno, no nakon par pokušaja, uspio sam pritisnuti okidač. Morat ću to dobro izvježbati. Sutra krećem. Za tjedan dana pješačit ću po zaleđenom Bajkalskom jezeru, a tjedan dana nakon toga hodati po permafrostu prekrasne Yakutie. Malo me hvata nervoza, možda i nekakav strah. Nisam uspio dogovoriti sve onoliko detaljno koliko sam htio, no možda je tako i bolje. Imam dovoljno prostora za povremeno skretanje s planirane rute i to me veseli. Nadam se da ću upoznati puno ljudi koji žive u tim najsurovijim vremenskim uvjetima. Nije mi želja pitati ih zašto, već ih jednostavno upoznati i provesti neko vrijeme upijajući tu specifičnu atmosferu. Da, malo me hvata nervoza kad u mislima provrtim planirani put. Zapravo sam jako sretan. Uspio sam zaraditi i uštediti nešto novca, a dio sam dobio i od sponzora. Agencija Da, da,da i tvrtka Avorato d.o.o. financijski su mi pomogli, a trgovina Praxis omogućila određenu količinu dijapozitiva koje će foto studio Centar kasnije razviti. Najviše su mi pomogli prijatelji iz speleološkog kluba Željezničar iz Zagreba posudbom već navedene odjeće te Tihana čija jakna s vrha Himalaje sada ide u posjet Sibiru. Pomogli su mi i roditelji i rodbina, i djevojka i prijatelji posudbom fotoaparata, individualnim donacijama i najbitnije, riječima podrške na kojima sam beskrajno zahvalan. 
Brzo će proći i ovih mjesec dana pa se vidimo na nekom drugom druženju, predavanju ili se možda više nikada nećemo ni sresti. Kako god. :)

Siniši ekipa arhiva.evarazdin.hr-a želi sretan put i još sretniji boravak. Vidimo se uskoro! :)

Komentari