Štromaru i Hraniću novi petogodišnji mandat u Odboru regija EU

Objavljeno: 13.01.2015. 11:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Na 205. sjednici Vlade RH, održanoj 8. siječnja 2015. godine, imenovani su članovi i zamjenici članova u Odbor regija Europske unije u mandatnom razdoblju 2015. do 2020., a ponovno je potvrđen petogodišnji mandat Brune Hranića i Predraga Štromara.

Osim njih, imenovani članovi Odbora regija su Vojko Obersnel, Nikola Dobroslavić, Valter Flego, Jelena Pavičić Vukičević, Željko Turk, Snježana Bužinec i Danijel Marušić. Zamjenici člana su Viviana Benussi, Jasna Petek, Ivan Vučić, Slavko Prišćan, Tulio Demetlika, Josipa Rimac, Dinko Pirak, Martin Baričević i Alojz Tomašević.

Odbor regija  savjetodavno je tijelo Europske unije koje okuplja 353 predstavnika lokalne i regionalne samouprave iz svih zemalja članica. Njegova je uloga iznošenje lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU objavljivanjem izvješća o prijedlozima Europske Komisije.

Sukladno Lisabonskom sporazumu, Europska komisija obavezna je konzultirati se s Odborom regija u okviru zakonodavnog procesa kada je riječ o područjima ekonomske i socijalne kohezije, prometa i trans-europskih mreža, zaštite okoliša i građanskih prava, unutrašnjeg tržišta, obrazovanja i kulture, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, zapošljavanja te energije i klimatskih promjena.

Europska Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu.

Komentari