Sutra na četiri lokacije obilježavanje „Nacionalnog dana hitne medicinske službe“

Piše: eVz

Objavljeno: 29.04.2015. 19:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva evarazdin.hr

I ove godine, sutra u četvrtak 30. travnja, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije obilježava „Nacionalni dan hitne medicinske službe“ i to svojom prisutnošću u javnim ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje prema sljedećem rasporedu:

- Dječji vrtić „Radost“ Ludbreg s početkom u 09:00 sati

- Osnovna ąkola „Izidora Poljaka“ Viąnjica  s početkom u 09:30 sati

- Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav ©poljar“ Varaľdin od 11:00 do 12:00 sati

- Kulturni Centar „Ivan Rabuzuin“ u Novom Marofu od 13:45 sati

Obilježavanju „Nacionalnog dana hitne medicinske službe“ u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin od 11 do 12 sati nazočit će i zamjenik župana Alen Kišić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.

Važno je znati tko i kada treba brinuti o životno ugroženim i teško ozlijeđenim osobama kako bi se potrebiti mogli obratiti za pomoć na broj 194 te isto približiti najmlađima pa će se nacionalni u Dječjem vrtiću „Radost“ i Centru za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ obilježiti na način da se djeci omogući upoznavanje s opremom vozila HMS i pozivnim brojem 194 te druženje s članovima ekipa HMS, liječnicima, medicinskim sestrama/medicinskim tehničarima i vozačima vozila HMS, a sve s ciljem približavanja javne zdravstvene službe, hitne medicine, najmlađima i najosjetljivijim skupinama stanovništva.

U Osnovnoj školi Novi Marof i Osnovnoj školi Izidora Poljaka Višnjica uz upoznavanje s opremom vozila HMS i pozivnim brojem 194,  učenici će se upoznati i s projektom „Što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“ te s nacionalnim programom javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce spasi život“ Ministarstva zdravlja RH, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S projektom  „Što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“ i nacionalnim programom „Pokreni srce spasi život“ upoznat će se i zaposlenici Dječjeg vrtića „Radost“ u Ludbregu i zaposlenici Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ u Varaždinu.

Inače, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije tijekom 2014. godine i početkom 2015. godine, zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja je osigurala sredstva  i podržala projekt „Što trebate znati o HMS“, održao je 60 predavanja na kojima je bilo prisutno 1287 učenika i 105 zaposlenika škola.

Cilj projekta je podizanje svijesti i provođenja edukacije iz područja hitne medicine.  Tijekom 2014. i početkom 2015. godine, također uz podršku Varaždinske županije koja se uključila i u nacionalni program „Pokreni srce spasi život“, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije održao je 7 tečajeva „Osnovne mjere održavanja života s upotrebom automatskog vanjskog defibrilatora“ sa 76 polaznika.

Inače, 25. travnja 2013. godine Hrvatski Sabor je izglasao i proglasio 30. travnja “Nacionalnim danom hitne medicinske službe”.

Na području Varaždinske ľupanije ima 25 timova hitne medicinske službe sa 75 radnika od kojih 25 doktora medicine, 25 medicinskih sestara/tehničara i 25 vozača. Timovi hitne medicinske službe Varaždinske županije imaju prosječno oko 10 000  intervencija godišnje što znači da na dnevnoj bazi spase na desetine života.

 

Komentari