Varaždinska maturantica ispekla najbolje kroasane u državi

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 10.03.2011. 18:42

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

Jelena Perši iz Kučana Donjeg na natjecanju u Zadru osvojila je zlatnu medalju u disciplini pekar

Kako se radi pravi lisnati, prhki kroasan, zlatne boje i zamamna mirisa, najbolje zna Jelena Perši, 17-godišnja maturantica Srednje strukovne škole Varaždin. Na državnom natjecanju u disciplini pekar, održanom u Zadru, ova skromna djevojka osvojila je zlatnu medalju, osvojivši 97 od 100 bodova!

Nakon teoretskog dijela, mladi pekari dobili su zadatak da sprave deset slatkih kroasana bez punjenja, koji će, osim svih estetskih i osjetilnih kriterija, zajedno imati točno određenu težinu. Pečenjem kroasani gube masu te je sama trebala odrediti točne količine sastojaka, ručno ih zamijesiti, izvaljati i izrezati tijesto u trokute te oblikovati kroasane, za što se mjesec dana pripremala u školskoj pekarnici.

– Bila sam nježnija prema tijestu od drugih natjecatelja, da se margarin ne utopi u slojeve tijesta. Pazila sam da predugo ne fermentira i stavila manje kvasca. Nekima se tijesto raspuklo. Najvažnije je postići šupljikavost i slojevitost kroasana – otkrila nam je Jelena dio svojih "tajni", vadeći "svježu rundu" iz peći, u školskoj pekarnici, gdje učenici osim što vježbaju, ujedno opskrbljuju školsku kantinu i to ne samo svoje škole.

Jelena živi u Kučanu Donjem, a da upiše pekarstvo nagovorio ju je stariji brat.

– Rekao mi je da ima puno posla u pekarstvu i da neću imati problema sa zaposlenjem. K tome, on me može puno savjetovati. Na početku sam pekarstvo doživljavala kao zanat, no to je preraslo u ljubav. Puno toga mogu mijenjati u klasičnim receptima, uvijek se isproba nešto novo. Osim kroasana, u koje sam se sad zaljubila, jako volim izrađivati pletenice – priča Jelena te dodaje da voli i životinje. Puno slobodnog vremena provodi s konjima, kozama i kokošima na očevoj farmi. Voli životinje i htjela je biti veterinarka, no odustala je, jer ne podnosi krv i igle.

Titula državne prvakinje vodi je na međunarodno natjecanje.

Ovaj uspjeh Jelena Perši ostvarila je pod vodstvom mentorice Lovorke Ernoić, voditeljice školskog pekarskog praktikuma Sanje Banfić Kontrec te majstora pekara Bojana Hegedića i Matije Šafrana.

Srednja strukovna škola prvakinju je imala i 2008. godine. Tad je to bila Kristina Hrastić iz Turčina.

– Naši pekari zapošljavaju se bez problema. Mnogo je privatnih pekarnica u Varaždinu, trgovački lanci također sve više trebaju pekare, a posao je vezan i uz slastičarstvo. Svake godine upisujemo jedan razred, a maturira ih 15-ak – kaže Lovorka Ernoić. Dodaje da pekarstvo više nije nužno vezano uz noćni rad, osim u većim pekarnicama.

– Tijesto se izrađuje danju, stavlja u hladnu komoru, drugi dan vadi, pusti da fermentira i peče. Djeca po zakonu o radu ni ne smiju na noćnu praksu. Naši učenici uglavnom prođu praksu i u školskoj pekarnici i u privatnima – kaže L. Ernoić.


Agencija VLM



Komentari