Varaždinski komorni orkestar ponovno svira za "Marijine obroke"

Objavljeno: 08.06.2012. 15:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Marijini obroci

U povodu održavanja humanitarnog koncerta Varaždinskog komornog orkestra i drugih glazbenika u Varaždinskoj katedrali, predstavljen je rad Udruge Marijini obroci Hrvatska, DVD s koncerta održanog u svibnju 2010. godine u Varaždinu, te je najavljen program i izvođači koji će nastupiti na humanitarnom koncertu u Varaždinskoj katedrali u srijedu 13. lipnja.

Ispred domaćina i organizatora, Varaždinskog komornog orkestra, Ladislav Ilčić i Marko Jerbić naglasili su da VKO rado odgovara na pozive za sudjelovanje u humanitarnim akcijama poput ove koja je nadahnuta solidarnošću prema djeci u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Marijini Obroci, naime, organiziraju prehranu za djecu u školama u Africi, Aziji, Južnoj Americi, ali i evropskim zemljama, sa ciljem da svako dijete dobije jedan topli obrok dnevno u mjestu u kojemu pohađa školu.

Na taj način djeca se oslobađaju nužnosti teškog, neljudskog, često i ropskog rada da bi zaradili za hranu i mogu slobodno ići u školu. Mnogima od njih je obrok koji dobiju u školi jedini obrok toga dana.

Ključ uspjeha Marijinih obroka u svim zemljama u kojima djeluju, a danas je to u više od 17 zemalja gdje se obroci osiguravaju za 600 tisuća djece, jesu upravo volonteri koji svojim angažmanom omogućuju prikupljanje donacija, organizaciju prehrane i serviranje obroka.

Marijini Obroci iz Hrvatske otvorili su do sada tri kuhinje u Malawi-u, te po jednu kuhinju u Ekvadoru i Beninu.

Udruga Marijini Obroci iz Hrvatske danas skrbi o obrocima za 6 tisuća djece, a do kraja godine planira se otvoriti još jedna kuhinja na sjeveru Benina.

Upravo za otvaranje kuhinje u mjestu Hondji u Beninu prikupljale su se donacije na prethodnim koncertima u Varaždinu.

Ova inicijativa naišla je na široku potporu Varaždinaca te su se odazvali brojni donatori, a posebno djeca više varaždinskih osnovnih škola.

Oni su u prošlogodišnjoj akciji Marijinih obroka „Ruksak“ sakupili i veliki broj školskih torbi i pribora koji su zajedno s ostalim ruksacima prikupljenim u školama širom Hrvatske, u dva kontejnera s ukupno više od 4200 ruksaka dostavljeni djeci u školama u Malawiju.

Upoznavanje s uvjetima u kojima žive, rastu i pohađaju školu njihovi vršnjaci u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta razvija kod djece svijest o vrijednosti školovanja, o potrebi solidarnosti među ljudima te o nužnosti i ljepoti osobnog angažiranja u iskazivanju te solidarnosti i činjenju dobra drugima. 

Ladislav Ilčić najavio je da će na ovogodišnjem koncertu u varaždinskoj katedrali, koja je idealno mjesto za ovakav kulturni i dobrotvorni događaj, nastupiti VKO, te četiri zbora iz Varaždina, a izvest će, pored drugih i djela W.A. Mozarta, A. Foerstera, J. Gržinčića te A. Igreca. Koncert će se održati u srijedu, 13. lipnja u 20h.

Komentari