Vatrogasci i građani cijelu noć gradili zečje nasipe i ispumpavali vodu

Objavljeno: 14.09.2014. 09:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Fotografija čitatelja

Izvor: Zamlaka u Trnovcu Bartolovečkom

Tijekom jučerašnjeg dana i noćas na ispumpavanju vode angažirana su dobrovoljna vatrogasna društva i JVP Varaždin s područja županije.

Točan broj angažiranih vatrogasaca ne može se utvrditi, objašnjavaju iz PUZS Varaždin, jer su vatrogasci još na terenu. Uz JVP Varaždin angažirana su bila još i 32 DVD-a. To su DVD Kućan Donji, Lepoglava, Virje Križovljansko, Zamlaka, Zbelava, Komarnica, Biškupec, Sveti Đurđ, Petrijanec, Varaždinske Toplice, Gornji Kneginec, Trnovec, Sveti Ilija, Jalžabet, Novi Marof, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Vinica, Varaždin, Jalkovec, Ludbreg, Martijanec, Ljubešćica, Cestica, Ivanec, Nedeljanec, Donje Ladanje, Šemovec, Gojanec, Mali Bukovec i Kučan Gornji. Mnogi od njih su i jutros na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana, javlja PUZS Varaždin, u 14 sati uspostavljene su mjere redovne obrane od poplava na branjenom području 33 (A.33.12 Mura Drava), također u 19:20 sati uspostavljena je redovna obrane od poplava na branjenom području 33 (A.33.10. i 11. Mura Drava), a od 8 sati uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području 20 (A.20.1. do A.20.6. mali sliv Plitvica Bednja).

Rijeka Plitvica se izlila u Jalkovcu i poplavila Plitvičku ulicu. Zbog visoke Plitvice kanal kod Novakovca se razlijao i poplavio Vinogradsku i dio Varaždinske ulice. Rijeka Bednja se razlila na više mjesta u riječnom toku kod Stažnjevca, Salinovca, Željeznice, Margečana i Završja. Zbog oborinskih voda problema sa plavljenjem imaju i naselja u Vinici.

Na širem području Županije došlo je do plavljenja dvorišta i objekata od oborinskih voda koje kanalizacija nije mogla progutati. Prema zadnjim podacima stanje na navedenim vodotocima stagnira.

U subotu u 20:30 sati Hrvatske vode uspostavile  su izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Plitvici na dionicama: A.20.5 i 6 (ušće u Dravu do obilaznica grada Varaždina i izvora Plitvice).

Tijekom cijele noći zbog plavljenja rijeke Plitvice i visokih oborinskih voda, Hrvatske vode, dobrovoljna vatrogasna društva i stanovnici ugroženih područja, angažirani su na izgradnji zečjih nasipa i ispumpavanje vode iz kuća na području Varaždina (Plitvička ulica u Jalkovcu), Kučana, na područjima naselja Kneginec Gornji, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Zamlaka, Šemovec, Martijanec, Hrastovljan i Poljanec.
U naselju Hrastovsko rijeka Bednja poplavila je dvorišta i podrume kuća u dijelovima Kalničke i Ludbreške ulice.

Kako pak javlja HAK na području naše županije još je zatvoren niz cesti zbog vode na kolniku. Ponovo je zatvoren podvožnjak u Koprivničkoj, a obilazak je kroz Varaždin. Još je zatvorena cesta D24 Leskovec - Slanje (obilazak: Varaždinske Toplice- A4 i lokalnim cestama), te Jalžabet-Šemovec, Kelemen-Melinec, Lipovnik-Donja Voća, Jalševec- G.Poljana, lokalna cesta u Martijancu i cesta u poduzetničkoj zoni Jalžabet.

Zbog vode na kolniku, vozi se otežano na cestama na istočnoj obilaznici grada Varaždina između rotora Turčin i benzinske postaje Šilec - vozi se jednim trakom, ali i kroz grad Varaždin.

Komentari