VIDEO/FOTO: Nezapamćeni interes Varaždinaca za premijeru hrvatskog filma "Broj 55"

Objavljeno: 20.11.2014. 03:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: VIDEO / FOTO Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/premijerea - broj 55

U do posljednjeg mjesta ispunjenoj kino dvorani varaždinskog CineStara, jučer navečer, 19. studenoga, u Varaždinu je premijerno prikazan film „Broj 55“, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala u kojem glavne uloge, između ostalih, tumače Varaždinci Jan Kerekeš i Marinko Prga.

Riječ je o istinitoj priči, temeljenoj na događaju iz 1991. godine, kada skupina hrvatskih vojnika biva zarobljena u jednoj kući, na kućnom broju 55, od strane udruženih snaga pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca. Njihov otpor traje gotovo 24 sata, a gledatelji usporedno prate i napore njihovih suboraca koji ih pokušavaju izvući iz okruženja.

Premijera ovoga filma paralelno se održavala i u Zagrebu, te joj je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Međutim, gotovo cijela filmska ekipa, uključujući i scenarista Ivana Pavličića te redatelja Kristijana Milića koji je od varaždinske publike nagrađen ovacijama, požurila se stići u Varaždin, kako bi se naklonila i varaždinskoj publici.

- Hvala vam od srca, dečki, što ste došli! Što čak niste ostali sa svojim prijateljima u Zagrebu, nego ste došli Varaždinkama i Varaždincima predstaviti ovaj film i, nakon dugo, dugo vremena, jednu kvalitetnu filmsku premijeru – bio je emotivan domaćin varaždinske premijere Jan Kerekeš.

Snimanje ovog filma, kako je Kerekeš rekao ljetos u intervju za eVaraždin nakon Pulske premijere, trajalo je gotovo dva mjeseca, a svi koji su ga imali prilike pogledati, uključujući sada i varaždinsku publiku, slažu se da se produkcije ne bi posramila ni američka kinematografija.

- Cijela ekipa, u kojoj je bilo više od sto ljudi, radila je kao jedan i na neki način kao da smo iz dana u dan snimali i radili u čast poginulim dečkima u tom stravičnom zločinu u Kusonjama – rekao je tom prigodom mladi Kerekeš, uz kojega u filmu uloge još tumače Goran Bogdan, Slaven Knezović, Alen Liverić, Marko Cindrić i Slaven Španović.

Varaždinskoj premijeri prisustvovali su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Premijeru filma "Broj 55" omogućili su portal eVaraždin, Kerekesh Teatar i Blitz CineStar Varaždin, u redovitu kino distribuciju kreće od 20. studenoga, a kako je sve izgledalo na premijeri pogledajte u našoj video i foto galeriji:

{gallery}premijerea - broj 55{/gallery}

Komentari