Vijećnike grizu komarci, smrdi im smeće, a Grad zainteresiran za autobusni kolodvor

Objavljeno: 15.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Koga grizu komarci, kome smrdi smeće, zašto svi uspornici u gradu Varaždinu nisu jednaki, zašto se plaća mastodonta na Dravi, tko radi dobro, a tko loše u Aquatehnici te kako se služiti najnovijim tabletima bile su samo neke od tema o kojima su živo raspravljali varaždinski Gradski vijećnici na Aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća.

Kao uvod u Aktualni sat, poslužili su ponovno uspornici ispred III. osnovne škole koji, kako je rekao vijećnik Robert Podolnjak, uznemiravaju građane koji žive u blizini.

Zašto svi uspornici nisu isti? Kome je u interesu postavljati različite uspornike i na koji način je sve to skupa plaćeno – pitao je Podolnjak izražavajući nezadovoljstvo zbog gradonačelnikova odgovora na pitanje o uspornicima s prošle sjednice.

Vijećnike su ovog ljeta grizli komarci te su tražili od gradonačelnika odvajanje većih sredstava za zaprašivanje, kako se to više ne bi događalo.

Nažalost ovo su ekstremni uvjeti, a komarce smo zaprašivali već dva puta više nego inače. Odgovaraju im ove kiše i vlaga i teško ih je suzbiti, ali učinit ćemo sve što je potrebno da bismo smanjili broj komaraca – odgovorio je gradonačelnik Habuš na nekoliko upita o komarcima koji grizu gradske vijećnike.

Predložene su inicijative da se više novaca iz Proračuna odvoji za uređenje tokova rijeka Bednje i Plitvice kako bi se ubuduće izbjegle poplave koje su pogodile grad Varaždin i okolicu ovih dana, a vijećnika Sašu Crnčića zanimalo je gdje je bio zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić za vrijeme poplava.

Bio sam na službenom putu, odnosno seminaru koji je bio već ranije dogovoren, ali čim sam mogao vratio sam se u Varaždin i obišao teren, a u ostalom i moja je kuća bila poplavljena – odgovorio mu je Radelić.  

Nekoliko vijećnika postavilo je pitanje stanja u Aquatehnici, a gradonačelnik je rekao kako o tome nešto zna, ali ne želi reći što.

Nitko ne osporava da stvari nisu kakve bi trebale biti. Neću ulaziti u analizu zašto se Aquatehnika našla u ovakvoj situaciji, znam nešto o tome, no neću ništa govoriti. Javnost ipak treba znati da imamo problem, da određene političke struje iznutra žele uništiti tu tvrtku – rekao je Habuš.

Vijećnike je zanimalo što je sa zgradama u Vilka Novaka, odnosno zašto su se ponovno prekoračili rokovi završetka zgrade. Tražili su popis svih članova Nadzornih odbora i Upravih vijeća svih gradskih ustanova i trgovačkih društava, financijsko izvješće ovogodišnjeg Špancirfesta, pitali su zašto su se dionice Parkova kupovale po 400 kuna, a ne po nižoj cijeni, što je s park šumom uz Dravu, povećanim kriminalom, kao i činjenicom da bi Varaždin mogao ostati bez autobusnog kolodvora.

Prva lokacija za autobusni kolodvor bila je ona gdje se danas nalaze Studentski dom i restoran. Markica se potom premjestila na prostor stare vojne pekare u Miškininoj. S obzirom na to da se sve koncentriralo oko centra grada, sada više Miškinina nije pogodno mjesto za autobusni kolodvor pa razmišljamo u smjeru inicijative da se markica ponovno stavi na postojeće mjesto autobusnog kolodvora. Nije isključeno da se Grad javi na javnu dražbu i kupi zemljište autobusnog kolodvora – rekao je gradonačelnik Habuš.

Vijećnik Marijan Cingula postavio je pitanje sportske dvorane na Dravi. Kako je rekao, Grad diže kredit za saniranje otpada, a plaća mastodonta na Dravi.

Treba se ispitati jesu li građevinski radovi doista bili vrijedni 170 milijuna kuna, odnosno s daljnjih 160 milijuna, a održavanje treba otplaćivati s još dodatnih 500 milijuna kuna u trideset godina. Ni jedan grad u Hrvatskoj ne ispunjava obvezu prema privatnom partneru, a mi bismo trebali te ugovore proglasiti štetnima za grad – naglasio je Cingula. Vijećnike je   zanimalo zašto gradonačelnik ne obavještava Vijeće o tome u kojoj je fazi rješavanje problema sa smećem te je li i kada će biti gotova lista za dodjelu socijalnih stanova.

Komentari