Zbog prijepora oko HRT-a prekinuta sjednica Županijske skupštine

Oporba na današnjoj sjednici

Objavljeno: 24.09.2014. 11:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Zbog Regionalnog centra Hrvatske radiotelevizije, 12. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, koja je počela jutros u 9 sati, oko 11:20 sati je - prekinuta.

Razlog prekida je nedostatak kvoruma, jer su članovi HDZ-a, HSS-a, Laburista i HRAST-a napustili sjednicu nakon što je odlučeno da se neće glasovati o HDZ-ovom prijedlogu da se na Dnevni red uvrsti točka o Preporuci da Centar Hrvatske radiotelevizije bude u Varaždinu.

HDZ-ov prijedlog poduprle su stranke oporbe, HSS, HRAST, HSP i Laburisti. Nakon što su vijećnici oporbe napustili dvoranu, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić završila je sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Na pitanje novinara kako se osjeća nakon što su napustili dvoranu, Stričak je odgovorio - odlično.

- Naša inicijativa da sjedište Regionalnog centra Hrvatske radiotelevizije sjeverozapadne Hrvatske bude uvrštena na današnji Dnevni red Skupštine, nije prihvaćena. Aktualna Kukuriku koalicija i njihova većina to nije podržala. Mi smo odlučili zbog toga napustiti sjednicu Županijske skupštine i sjednica je prekinuta. Nas zabrinjava ponašanje župana Predraga Štromara koji bi trebao biti prvi od stanovnika Varaždinske županije i truditi se svim silama za boljitak naše županije. Nama je neprihvatljivo da župan, pa ni gradonačelnik Varaždina Goran Habuš nemaju hrabrosti reći da žele da taj centar bude u sjedištu naše županije. Između ostalog, HRT je već počeo graditi ovdje zgradu za svoj centar u Varteksovoj ulici i ne vidimo zašto se to ne bi završilo i tamo smjestilo centar - rekao je Anđelko Stričak.

Glavni razlog zašto predsjednica Županijske skupštine nije uvrstila prijedlog na današnji Dnevni red, bio je da nisu pripremljeni materijali.

- Materijali nisu pripremljeni jer, između ostalog, njima treba nekoliko svjetlosnih godina da ih pripreme. Još u lipnju ove godine dali smo inicijativu za besplatne udžbenike, za sve osnovnoškolce i srednjoškolce. Za 60 dana trebali su pripremiti materijal, a danas je već gotovo kraj rujna, a ni ta točka nije bila na Dnevnom redu što znači da nisu ni to pripremili - rekao je Stričak.

HDZ-ovce je podržao HSS, a vijećnik Zvonimir Sabati naglasio je kako nikakva priprema nije potrebna jer ovo nije stručno, već isključivo političko pitanje.

- Na početku mandata zahtijevali smo češće sazivanje sjednica, manje točaka dnevnog reda po sjednici, a ovo je sad eklatantan primjer kako to ne funkcionira. S obzirom da je ovo hitna stvar, jer je HRT već raspisao nove natječaje i sve je izglednije da će se centar organizirati u Međimurju, ovo nije stručna tema, već politička. Trebali smo poslati jasnu poruku da kao županija želimo da regionalni centar bude u Varaždinu. To je trebalo donijeti danas, odlučiti danas o tome. Međutim, vladajuća koalicija je to odbila i smatramo da to nije dobro - naglasio je Sabati nakon što su napustili dvoranu Županijske skupštine.

S obzirom na nedostatak kvoruma, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić nije imala izbora nego prekinuti sjednicu. Kada će biti sazvana nova, nije znala reći.

- Nije se dogodilo ništa posebno. Pravo je svih vijećnika da predlažu svoje stavove i mišljenja. Prema Poslovniku, nismo mogli glasati o HDZ-ovoj preporuci o smještaju regionalnog centra HRT-a u Varaždinu. Radi se o formalnim razlozima. Mi smo predložili da se za dva tjedna sazove posebna sjednica na kojoj bi se odlučivalo o ovoj problematici. HDZ to nije prihvatio te je zbog nedostatka kvoruma sjednica prekinuta - rekla je Biberdžić dodavši da su bili dovedeni u situaciju da se nepripremljeno odlučuje o nečemu što jest i stručno i političko pitanje, a nemaju ništa protiv da regionalni centar HRT-a bude u Varaždinu.

Župan Predrag Štromar rekao je da problem regionalnog centra HRT-a traje već godinama, ali da Varaždinska županija nema nikakav utjecaj na Hrvatsku radioteleviziju.

- Mi nismo niti osnivači, a kad zatražimo nekakve upite, ne dobijemo ni odgovor ni njihovu informaciju - rekao je kratko župan Štromar.

Na pitanje novinara kako je moguće da postoji jak međimurski lobi u HRT-u koji želi da se regionalni centar organizira u Čakovcu, a Varaždin je ipak i kulturno i gospodarsko središte ovog dijela Hrvatske, župan je odgovorio kako misli da su u pitanju financije, a ne lobiranje.

- Mislim da tu nije u pitanju nekakvo lobiranje, već čiste financije. Nije mi jasno i ne mogu dobiti odgovor zašto HRT ne posjeduje zgradu kraj Varteksa. Tko je to učinio, kako i na koji način. HRT ovdje nema nikakve prostorije. Varaždinska županija također nema nikakve prostorije koje bi mogli ponuditi HRT-u. No, pronalazimo načine pa ćemo možda i mi preko DUUDI-ja dobiti neke prostore koje bismo mogli ponuditi HRT-u - rekao je župan.

Komentari