Super doručak

Stručnim skupom u Županijskoj palači obilježen Svjetski dan zdravlja

Objavljeno: 11.04.2018. 16:11

Zadnja izmjena: 11.04.2018. 16:15

"Super doručak – moj najbolji izbor“ naziv je projekta koji se od listopada prošle godine provodi u školama Varaždinske županije s ciljem da sva djeca imaju jednaku dostupnost zdravoj hrani, barem u školama.

Ove školske godine su osigurani besplatni školski obroci za čak 21 posto učenika iz Varaždinske županije, koliko ih je u riziku od siromaštva, a uz to se potiče sve škole da hranu za kuhinju nabavljaju od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

To su tri primjera iz prakse kojima se u Varaždinskoj županiji nastoje u što većoj mjeri smanjiti nejednakosti u zdravlju. Predstavljeni su danas na stručnom skupu „Zdravlje za sve – kako reducirati nejednakosti u zdravlju“ u Županijskoj palači u Varaždinu, koji su povodom Svjetskog dana zdravlja organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- Naša Županija vodi aktivnu politiku i stvara sustavne pretpostavke da bi djeca i odrasli imali što više znanja o zdravlju i zdravom načinu življenja. Uveli smo i besplatni školski obrok za učenike u riziku od siromaštva, što je jedna od pretpostavki da djeca zdravo žive, a važan je i naš projekt kratkih lanaca opskrbe hranom. To su primjeri proaktivnog vođenja politike – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja uključili su se učenici i učitelji Srednje škole Maruševec, koji su za sudionike skupa pripremili zdravu voćnu salatu i napitke, a ujedno su zainteresiranima mjerili krvni tlak.

 

Komentari