potpisan ugovor

eTV - Županija kupila dvorac Bela 1, evo ekskluzivnih kadrova i koji su planovi

Županija je potpisala ugovor o kupoprodaji dvorca Bela 1, a isti će u budućnosti biti dio nove ustanove uz još nekoliko lokaliteta.
Objavljeno: 26.03.2024. 20:13

Zadnja izmjena: 26.03.2024. 20:50

Foto: Boris Matijašec

Potpisani je ugovor o kupoprodaji dvorca Bela 1 između Varaždinske županije i Danice Stipan Tomić te Vladimira Tomića, dosadašnjih vlasnika Dvorca. Isti će u budućnosti biti dio nove ustanove uz još nekoliko lokaliteta, najavio je danas u obilasku dvorca župan Anđelko Stričak. Uz dvorac kupljeno je i okolno zemljište od oko 30 tisuća četvornih metara.

Kako je istaknuo Stričak, kupnja i očuvanje Bele 1 otvara turistički potencijal za tu lokaciju.

- Danas je Varažinska županija kupila Dvorac Belu 1 za što smo dobili podršku na prošloj sjednici Županijske skupštne od svih vijećnika. Dvorac je u poprilično derutnom stanju, zahtjeva hitnu intervenciju i naravno da kao županija ga želimo sačuvati i očuvati za buduće naraštaje. Ideja je da se ovdje smjesti sve vezano za srednji vijek s obzirom da se cijela dolina zove Dolina Vitezova – kazao je objasnivši kako će ovaj lokalitet biti dio buduće ustanove Muzeji Varaždinske županije.

'Tako smo zaključili u razgovoru s županom'

Dvorac Bela 1. geografski se nalazi na području Grada Novi Marof, a gradonačelnik Siniša Jenkač objasnio je kako je Grad odlučio pravo prvokupa prepustiti Županiji. 

- Uvijek kad se ovakvi objekti prodaju, ako su u privatnom vlasništvu, po zakonu moraju biti ponuđeni lokalnoj ili regionalnoj samoupravi. S obzirom da je ipak regionalna samouprava jača i financijski, ali ima i veći značaj, u razgovoru sa županom zaključili smo da ćemo se mi odreći u korist Županije, da Županija može kupiti – istaknuo je te također dodao kako će ova investicija potaknuti razvoj kulturnog turizma na cijelom području.

'Emocije su podijeljene'

Sad već bivša suvlasnica dvorca, Danica Tomić Stipan, preplavljena je osjećajima.

- Ne mogu danas govoriti jer su moje emocije podjeljenje. S jedne strane, rastajem se od nečeg toliko prekrasnog i nečeg što sam voljela. S druge strane sam sretna jer je dobio vlasnika koji će znati voditi brigu o tome. Za ovaj kraj izuzetno je bitno da ti dvorci dobiju svoj turistički značaj. Čestitam županu koji je prepoznao ovu kulturnu baštinu ovog kraja.

Ovom svečanom obilasku pridružili su se, između ostalih, županijski vijećnici te predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras.

 

Komentari