priopćenje za medije

Video - Martinčević: Sudstvo kontinuirano ovisi o raspoloženjima premijera

Objavljeno: 24.01.2024. 11:16

Zadnja izmjena: 24.01.2024. 11:16

Saborska zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o problemima u hrvatskom pravosuđu.

Tako se u svom govoru osvrnula i na "bijeli" štrajk sudaca koji je u tijeku, dodavši kako sudstvo treba cjelovito zakonsko rješenje koje se odnosi na njihova prava, ali isto tako hitno treba i reformu cijelog sustava, uvođenje mjerljivih kriterija kvalitete rada sudaca te uvođenje sankcija zbog lošeg rada, nerada i sporosti što se, kako je istaknula, očituje u gomilama predmeta koji se "vuku" godinama. Dodala je kako su Reformisti za rješenje problema u pravosuđu dali cijeli niz konkretnih zakonskih prijedloga koje Vlada, tvrdi, nije prihvatila.

- Uopće ne ulazeći u temu materijalnih zahtjeva sudaca iz svih njihovih izjava potpuno je jasno da je njihov ključan zahtjev sveobuhvatno, jasno i jedinstveno zakonsko rješenje, kako se njihovi zahtjevi i situacije ne bi rješavale "ad hoc" intervencijama Vlade. Upravo se na taj način sudstvo koje bi trebalo biti neovisno dovodi u situaciju kontinuirane ovisnosti o trenutačnim interesima Vlade ili pak raspoloženjima premijera - rekla je Martinčević.

Ponovno je istaknula i kako su Reformisti više puta predlagali da se i državni odvjetnik kao i predsjednik Vrhovnog suda mora u Saboru birati 2/3 većinom kako bi se morao postići politički konsenzus vladajućih i oporbe.


Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku:

Saborska zastupnica Narodne stranke - REFORMISTI Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o nagomilanim problemima u hrvatskom pravosuđu, koje se s pravom stalno nalazi u fokusu javnosti jer bi pravosuđe trebalo biti temelj pravne države i demokratskog društva što u Hrvatskoj nažalost nije slučaj.

Tako se u svom govoru osvrnula i na "bijeli" štrajk sudaca koji je u tijeku.

"Sudstvo treba cjelovito zakonsko rješenje koje se odnosi na njihova prava, ali isto tako hitno treba i reformu cijelog sustava, uvođenje mjerljivih kriterija kvalitete rada sudaca te uvođenje sankcija zbog lošeg rada, nerada i sporosti što se očituje u gomilama predmeta koji se vuku godinama pa i desetljećima. Reformisti su za rješenje problema u pravosuđu dali cijeli niz konkretnih zakonskih prijedloga koje Vlada nažalost nije prihvatila.

Uopće ne ulazeći u temu materijalnih zahtjeva sudaca iz svih njihovih izjava potpuno je jasno da je njihov ključan zahtjev sveobuhvatno, jasno i jedinstveno zakonsko rješenje, kako se njihovi zahtjevi i situacije ne bi rješavale "ad hoc" intervencijama Vlade.

Upravo se na taj način sudstvo koje bi trebalo biti neovisno dovodi u situaciju kontinuirane ovisnosti o trenutačnim interesima Vlade ili pak raspoloženjima premijera.

Sve ovo što danas Vlada radi vezano i uz izbor državnog odvjetnika i uz situaciju u pravosuđu - na žalost su koraci u potpuno pogrešnom smjeru!", rekla je Martinčević.

Martinčević je ponovno istaknula i da su Reformisti više puta predlagali da se i državni odvjetnik kao i predsjednik Vrhovnog suda mora u Saboru birati 2/3 većinom kako bi se morao postići politički konsenzus vladajućih i oporbe te državni odvjetnik ne bi bio samo produžena ruka vladajućih.

"To bi za ovu državu bilo zdravo, jer društva koja nisu postigla punu zrelost demokratskih procesa, društva gdje politika ima ogroman utjecaj na institucije, na medije i društva gdje je korupcija i to ona najopasnija, sistemska korupcija, snažno prisutna – ta su društva, a naše je takvo, posebno osjetljiva na upravo ovakve funkcije kakva je funkcija državnog odvjetnika", dodala je Martinčević.

Komentari