Ivezić o krađi bicikala: "Izazov za policiju je najezda napasnih Roma, dolaze sa teretnjacima"

Objavljeno: 20.08.2015. 11:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Josip Novak

Problematika krađe bicikala na području Grada Varaždina eskalirala je u zadnja 2-3 mjeseca, upozorili su policijski službenici na 6. sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta koja je održana u Gradskoj vijećnici...

Bicikli na gradskom području uglavnom nestaju iz šupa, dvorišta privatnih kuća te ispred trgovačkih lanaca, ističe Krešo Bosak, član Vijeća za prevenciju kriminaliteta iz PU varaždinske.

- Ove godine broj krađa bicikala porastao je od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Dok je 2010. bilo 215 takvih kaznenih djela, lani ih je bilo čak 400 i ove godine ta brojka nezaustavljivo raste. Podjednako se kradu bicikli koji koštaju nekoliko stotina kuna i oni vrijedni više tisuća kn – naglasio je Bosak.

Varaždinski policijski službenici do kraja srpnja uspjeli su pronaći 25 posto otuđenih bicikala. Oni su lopovima oduzeti, ali za njih 100-njak nisu poznati vlasnici.

- Analizirali smo zašto ih kradu. Lopovi to čine uglavnom kako bi popunili kućni budžet. Režu ih na komade, bruse serijske brojeve, odvajaju aluminij i potom u bescjenje dijelove prodaju kao sekundarne sirovine. Ne mare što tako za ukradeni bicikl koji vrijedi nekoliko tisuća kuna dobe tek nekoliko desetaka – kazao je Bosak dodavši kako su policijski službenici uspjeli otkriti nekoliko lokacija na kojima ih kriminalci deponiraju.

Članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta složili su se kako je zbog ove problematike presudna samozaštita građana jer provalnici ulaze i u stambene zgrade.

- Snimke video kamera pomažu u identifikaciji kradljivaca baš kao i aplikacija „Bicikli“ za besplatnu registraciju bicikala. Dosad ih je registrirano oko 311 i od njih je 8 otuđeno. Pozivamo građane da se upoznaju s uputama za prevenciju krađa bicikala. Ukoliko posjedujete vrijedan bicikl, možete ga osigurati i kod osiguravateljskih tvrtki – poručuju službenici PU varaždinske.

Tijekom sjednice upozoreno je na nemar vlasnika bicikla. Naime, lokot koji košta 20 kuna nije adekvatan za osiguranje i zaključavanje bicikla koji košta nekoliko tisuća kuna.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš obećao je kako će Grad ubrzati instaliranje videonadzora na Franjevačkom trgu, kod meteorološkog stupa, na željezničkom kolodvoru i na parkiralištu za bicikle kod Gradske tržnice.

- Namjeravamo nabaviti nove – kvalitetnije kamere koje će se usmjeriti na štendere postavljene kod varaždinskih osnovnih škola. Nadam se da će se u projekt uključiti i varaždinska županija radi sprječavanja krađa bicikala ispred srednjoškolskih ustanova – kazao je Habuš.

Inače, PU varaždinska razmatra mogućnost otvaranja 2. etaže Crtoradove podzemne garaže na Kapucinskom trgu koja je neiskorištena, a može poslužiti za parkiranje bicikala kojima učenici dolaze na nastavu. Elektrostrojarska škola i Crtorad trenutno razvijaju softversko i tehničko rješenje za evidentiranje parkiranih bicikala.

Radi preveniranja krađa bicikla u pojačane kontrole na gradskom području uključeni su i komunalni redari.

- Trenutno je u izradi novi Pravilnik o komunalnom redarstvu. Djelatnici će raditi duže i dobit će prepoznatljive odore – rekao je Mario Sambolec, pročelnik UO za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina.

Iliju Ivezića, bivšeg policijskog službenika i vlasnika zaštitarske tvrtke zasmetalo je što se, kako kaže, zatvaraju oči "pred najezdom romske populacije u gradu".

- Varaždin ih je prepun od rane zore. Mi zabijamo glave u pijesak a Romi teretnim vozilima dolaze u grad pokupiti sve do čega mogu doći. Nitko od njih se pješice ne vraća svojim domovima i to je veliki izazov za policiju. Vidjet ćete kako će biti napasni i na Špancirfestu – ustvrdio je Ivezić, dodavši da su policajci u gradu premalo vidljivi.

Na to se nadovezao  Krešo Bosak apeliravši na građane da sve takve i sumnjive pojavnosti obavezno prijave PU varaždinskoj.

- Time građani najviše pomažu jedni drugima. Nama je bez njihove suradnje teško raditi i varaždinci moraju biti svjesni da će identificirani kradljivci bicikala proći nekažnjeno ukoliko nitko ne želi svjedočiti na sudu – zaključio je Bosak.

Komentari