Vlado Vlašić za 30 dana: Novi 'Varkomov' sustav odvodnje koštat će 600 milijuna kuna

Objavljeno: 19.12.2015. 11:00

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 15:26

Foto: Siniša Sović

Tijekom 2015. godine gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. nastavila je između ostalog i  investicijski ciklus u realizaciji kapitalnih vodnih građevina čija je priprema pokrenuta 2013./2014. godine. Stoga su ove godine realizirane vlastite investicije u ukupnoj vrijednosti 67 milijuna kuna, što je gotovo 20 posto više u odnosu na prethodne godine, naglasio je Vlado Vlašić, koji je mjesto direktora komunalne tvrtke Varkom preuzeo u rujnu 2013. godine.

Podsjećamo, te je godine u ovoj tvrtki trebalo provesti prestrukturiranje i odvojiti RJ Čistoća. Je li tvrtka Varkom d.d.spremna za izazove današnjice i ono što nosi budućnost, te po čemu se to vidi, doznali smo od njenog čelnog čovjeka Vlade Vlašića.

Po čemu je Varkomovo poslovanje specifično i je li tvrtka u stanju odgovoriti svim zahtjevima tržišta?   
Varkom d.d. posluje u okviru nadležnosti iz zakonodavstva koje uređuje vodno gospodarstvo, u našem slučaju javna vodoopskrba i javna odvodnja te pročišćavanje otpadnih voda. Dakle, to su prvenstveno Zakon o vodama i Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. Tu je i mnogo podzakonskih akata i propisa koji reguliraju pojedina uska područja. Ovo je dio zakonodavstva posljednjih godina često mijenjan i usklađivan s Direktivama EU. Sve to značajno je utjecalo na poslovanje i organizaciju Varkoma. Podsjećam, prva velika prilagodba bila je izdvajanje građevinske operative u zasebno društvo “Aquatehnika" 2009. godine, te izdvajanje djelatnosti postupanja s otpadom u  “Čistoću“ d.o.o. krajem 2013. godine. Danas, Varkom d.d. ima status javnog isporučitelja vodne usluge i u toj je djelatnosti izuzetno dobro organiziran i opremljen. Varkom raspolaže suvremenom tehnologijom za nadzor i upravljanje sustavom i u tom je dijelu jedna od vodeđih tvrtki u državi. Također, tu je i primjeren vozni i strojni park koji omogućuje kvalitetnu i brzu intervenciju na održavanju sustava. Posljednjih godina pred Varkom su stavljene nove zadaće, poglavito u pripremi projekata za financiranje iz EU fondova. Okupili smo visoko stručne kadrove koji imaju jasne zadatke i ciljeve u ovom dijelu i još se uvijek ekipiramo kako bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve koji se pred nas stavljaju. No, novi projekti postavljaju i dodatne zahtjeve pred Varkom, tako da ćemo se i organizacijski morati prilagoditi novonastaloj situaciji.

I voda se reciklira

Na koji način Varkom prati tehnološki razvitak struke?

Tehnološki razvitak bilo koje struke danas je najlakše i najjednostavnije pratiti putem interneta i drugih javno dostupnih puteva informiranja, ali to nije uvijek najefikasnije. Varkom d.d. je član „Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije“ u čijem radu aktivno sudjeluje. Uprava Varkom-a član je i predsjedništva Grupacije koja aktivno sudjeluje u pripremi i implementaciji raznih zakonskih okvira i priprema stručne rasprave. Jednom godišnje priprema se i stručno-poslovni skup s obradom aktualnih tema iz struke i zakonodavstva. Svoje stručne djelatnike, ovisno o radnom mjestu i potrebi, Varkom educira putem raznih seminara, sajamskih prezentacija i na druge načine.

Kako to izgleda u praksi?
Nastojimo pratiti tehnološki razvoj u djelatnosti i opremi, ali sve je to  prvenstveno ovisno o financijskim sredstvima. Varkom se ponosi izgrađenim sustavom nadzora i daljinskog upravljanja u vodoopskrbi. Rad 90 objekata u sustavu vodoopskrbe nadzire se i upravlja iz Centra u Varaždinu. Tu je i suvremena oprema za detekciju skrivenih kvarova na mreži, te kamera za snimanje kanalizacijskih cjevovoda. Za potrebe održavanja kanalizacijskih cjevovoda Varkom d.d. posjeduje suvremene specijalne strojeve za tlačno čišćenje s mogučnošću reciklaže vode kojom se čisti. Na taj se način štedi pitka voda, ali i omogućuje brži kontinuirani rad stroja na terenu. Naravno da uvijek ima želje i potrebe za usvajanjem novih tehnologija ukoliko se utvrdi njihova financijska opravdanost. Trenutno, Varkom priprema projekt daljinskog očitanja vodomjera, koji će se implementirati ovisno o raspoloživim sredstvima iz Hrvatskih voda, EU i drugih izvora.



Što sve Varkom poduzima kako bi potrošače opskrbljivao kvalitetnom i zdravstveno ispravnom pitkom vodom?
Prema odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju svaka je pravna osoba koja obavlja djelatnost vodoopskrbe dužna uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje i distribucije vode za piće i nadzor nad njezinom zdravstvenom ispravnosti. To smo postigli sustavom samokontrole koji se provodi održavanjem higijenskih uvjeta u svim procesima proizvodnje i distribucije vode za piće, preventivnim mjerama zaštite u užim vodozaštitnim područjima, kontrolom zdravstvene ispravnosti vode u svim segmentima proizvodnog procesa i mnogim drugim mjerama. Tako se u vlastitom laboratoriju godišnje ispita preko 2.000 uzoraka iz distribucijske mreže i zdenaca, te oko 230 uzoraka podzemne vode iz priljevnih područja. Osim toga u ovlaštenim laboratorijima HZZJZ se svake godine ispituju uzorci iz svih zdenaca koji se koriste u vodoopskrbi. Samo koordiniranim radom svih službi u RJ Vodovod i Uprave društva je moguće ostvariti konačan cilj, a to je zadovoljan potrošač.

Varkom priprema projekt “Aglomeracija Varaždin". Ima li on veze sa zaštitom vodonosnika?
Ima. Naime, mjere zaštite vodonosnika od zagađenja prvenstveno se očituju kroz donošenje Odluke o zaštiti izvorišta i utvrđivanju zaštitnih zona sukladno Zakonu o vodama. 2014. godine u Službenom vjesniku Varaždinske županije objavljena je Odluka o zaštiti izvorišta Varaždin, Bartolovec i Vinokovščak i utvrđena su područja koja spadaju u pojedinu zonu zaštite. Tri su zone zaštite – I., II. i III. Područje I. zone vlasništvo je Varkom-a i ograđeno. Područje II. zone prostire se do linije od koje podzemnoj vodi treba 50 dana do zdenaca vodocrpilišta. III. zona obuhvaća područje do linije od koje podzemnoj vodi treba minimalno 25 godina do zdenaca na vodocrpilištu. Na ovom području značajna je mjera obveza izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Upravo iz tog razloga Varkom priprema projekt tzv. „Aglomeracija Varaždin", a kojom je obuhvaćeno ukupno područje III. zone zaštite naših vodocrpilišta.

Izgrađeno 16 vodosprema

Koliki je kapacitet vodoopskrbnog sustava kojim upravlja Varkom i kakvi su vaši odnosi s drugim distributerima na području Varaždinske županije?
Regionalni vodovod Varaždin pokriva ukupno područje naše Županije osim Općine Bednja, Grada Ivanca, većeg dijela Grada Lepoglave i Općine Ljubeščica i Visoko. Sustavom je pokriveno ukupno 91 posto stanovnika županije i vodom iz sustava opskrbljuje se 82 posto stanovništva. Ukupna dužina cjevovoda je 1.400 km , a godišnja potrošnja vode iznosi 6.400.000 m3. Od toga domaćinstva potroše 74 posto, a na industriju otpada 26 posto. Izgrađeno je 16 vodosprema ukupnog volumena 15.000 m3 i 28 precrpnih stanica. Inače, zakonodavnim okvirom (Uredba o uslužnim područjima) predviđeno je da ukupno područje županije treba biti pod upravom jednog javnog isporučitelja vodnih usluga. Dakle, tu će u narednom periodu trebati posložiti odnose između Varkoma i lvkoma, te riješiti status lokalnih vodovoda. Nažalost, na području županije još uvijek djeluje 80-tak lokalnih vodovoda kod kojih je najčešće nezadovoljavajuća kvaliteta i količina vode.

Na kojim područjima su najveći problemi u vodoopskrbi?
Neriješene su najčešće visoke zone rubnih područja županije. To su područja s vrlo malim brojem stalnog stanovništva, a tehnički zahtjevni projekti za realizaciju. Ove godine izgrađuje se jedan opsežni dio ovakvih projekata na području općine Cestica, Voća i grada Novog Marofa. U Cestici se rješava vodoopskrba dijela Dubrava brijega i Boršanca. U Voći, pak, područje uz granicu s Republikom Slovenijom (Gornja Voća - Žuni, Cupari, Lukačevci). Potom u Novom Marofu naselje Orehovec i dionica od Oštrica do Petkovca, a na području Varaždinskih Toplica - Črnile. U ove projekte Hrvatske vode i Varkom ove godine ulažu pet milijuna kuna, a izgraditi će se gotovo 10.000 metara novog cjevovoda. Također, u pripremi i završnoj fazi izrade dokumentacije su visoka zona Općine Klenovnik, te visoka zona Rivalno na području Općine Martijanec. Na području Varaždinskih Toplica visoka zona Poljane i druge. I južno područje županije - Općine Breznički Hum i Breznica imaju značajnu potrebu za izgradnjom vodoopskrbne mreže, primjerice u Ščepanju i Brstecu.



Koji su ciljevi daljnje razvojne strategije vodoopskrbe pred Varkomom?
Prvenstveni je cilj osigurati dovoljne količine pitke vode i omogućiti dostavu iste na sva rubna i visoka područja županije i uspostava kvalitetnog monitoringa podzemne vode s ciljem pravovremenog djelovanja na sprečavanju zagađenja pitke vode. I ove godine Hrvatske vode u značajnoj mjeri, odnosno s dva i pol milijuna kuna financiraju izvedbu istražnih bušotina u zonama zaštite vodocrpilišta. Značajne aktivnosti odvijati će se s ciljem smanjenja nekontroliranih gubitaka vode iz sustava. naime, danas nekontrolirani gubici iznose oko 26 posto ispumpane vode na vodocrpilištima što je dobar rezultat i svrstava nas u grupu boljih Vodovoda. Cilj je svesti gubitke vode ispod 20 posto, a to se može samo značajnim investicijama u rekonstrukciju dotrajalih cjevovoda. Danas, Varkom godišnje u investicijsko održavanje ulaže do 13 milijuna kuna, što je značajno, ali još uvijek nedovoljno za radikalnije smanjenje gubitaka vode. Rad sustava u cjelini trebati će i dalje optimalizirati, te smanjivati troškove pogona i održavanja. Jedna od mjera je i daljinsko očitanje vodomjera.

Do novca kroz EU fondove

Koje biste projekte na području uređenja vodoopskrbe posebno istaknuli? 
Ove godine započela je izgradnja transportnog cjevovoda Črešnjevo - Vidovec - Petrijanec. Ovo je cjevovod koji će omogućiti transport dovoljnih količina pitke vode i osigurati potreban tlak u mreži za područje Petrijanec, Sračinec, Cestica i zapadnog područja županije. Ukupna dužina cjevovoda je 13.400 metara. Vrijednost investicije je 15.680.000 kuna i završetak projekta očekuje se sredinom 2016. godine. U postupku odobravanja financiranja je transportni cjevovod Novakovec-Poljanec koji će osigurati kontinuiranu dobavu vode i punjenje vodospreme „Ludbreg". Dužina cjevovoda je 7.915 metara, a profil položenih cijevi je 30 cm i izrađene su odz Ijevano-željeznog materijala. Vrijednost spomenute investicije je šest milijuna kuna. Inače, Varkom ima u pripremi i brojne druge projekte koji će se aktivirati ovisno o mogućnosti financiranja. Ukupna vrijednost poznatih i pripremljenih projekata je 70.000.000 kuna.

U kojoj mjeri je Varkom u proteklom razdoblju unaprijedio sustav odvodnje te pročišćavanja otpadnih voda?  
Danas kanalizacijski sustav iz nadležnosti Varkom-a pokriva područje grada Varaždina, do Općina Trnovec Bartolovečki, Petrijanec i Sračinec. Priključeno je ukupno 15.641 domaćinstva, a mogućnost priključenja postoji za još 19 tisuća domaćinstava. Izgrađeno je ukupno 228 kilometara mreže s profilima cijevi od 20 do 300 centimetara. Izgrađeni sustav odvodnje je mješovitog tipa jer prihvaća oborinske i sanitarne otpadne vode. Financiranje kroz EU fondove omogućava izgradnju samo razdjelnih sustava - sanitarne vode. U pripremi je izgradnja sustava za dio područja grada Varaždina i 10 okolnih općina (Aglomeracija Varaždin) koji obuhvaća 240 kilometara cjevovoda i projekt je 'težak' 600 milijuna kuna. U sklopu njega predviđena je izgradnja III. stupnja pročišćavanja za uklanjanje dušika i fosfora. Ovih dana završava i značajna investicija na dogradnji uređaja za biološko pročišćavanje. Naime, izgrađena je sekundarna taložnica kapaciteta 4.000 m3 koja će omogućiti potrebno izdvajanje suspendiranih tvari iz otpadne vode i tako pružiti sigurnost u zaštiti vodotoka Drave. Vrijednost spomenutog projekta je 9.5 milijuna kuna.

Hoće li biti povećanja cijena Varkomovih usluga, poglavito za nove korisnike, koji se tek priključuju na komunalne vodne građevine?
Cijena vodnih usluga jedan od ključnih kriterija za ocjenu prihvatljivosti projekta za sufinanciranje iz EU Kohezijskog fonda. Cijena vodnih usluga prihvatljiva je, ako po dovršetku projekta ista iznosi manje od tri posto prosječnog prihoda korisnika usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Obzirom na veličinu investicije uložena sredstava i pretpostavljene troškove pogona i održavanja sustava, očekuje se povećanje cijene. Izračuni potrebnog povećanja i nove cijene još nisu konačni, ali svakako će biti prihvatljivi u okvirima zadanog kriterija. Podsjećam, Zakonom o vodama (NN 153/09., 63/11., 130/11., 56/13., 14/14.) propisana je obveza priključenja na komunalne vodne građevine najkasnije u roku od jedne godine od dana izgradnje sustava, odnosno mogućnosti priključenja. Svaka jedinica lokalne samouprave (grad ili općina) u obvezi je temeljem zakona o vodama donijeti Odluku o priključenju na komunalne vodne građevine kojom se, osim roka priključenja, određuje i postupak priključenja od podnošenja zahtjeva korisnika do realizacije priključka.

Što će biti s onima koji se ne pridržavaju propisanih rokova?
Odlukom se može propisati i kraći rok od jedne godine. Primjerice, Odlukom Grada Varaždina o priključenju na komunalne vodne građevine određen je krajnji rok od 6 mjeseci. Temeljem Zakona o vodama i Odluke o priključenju gradovi i općine u obvezi su nadzirati dinamiku priključenja, upozoravati korisnike na obvezu, ali i primjenjivati kaznene odredbe za one koji nisu izvršili priključenje svojih građevina na sustav odvodnje. Sukladno europskim direktivama, najkasnije do 2018. godine na područjima gdje je izgrađen sustav odvodnje priključenost mora biti minimalno 90 posto. U protivnom, JLS-e će snositi kaznene odredbe prema Ministarstvu i fondovima. No, isti će zapravo teretiti nepriključene vlasnike građevina!
Izvor: 30 dana
 

Komentari