Volim Varaždin: Garaža uz proširenu bolnicu

Objavljeno: 06.04.2015. 15:39

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:49

Ostvari li se inicijativa - koju je na sjednici Županijske skupštine najavio Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj varaždinske Opće bolnice - za gradnju garaže kod ulaza u bolnički krug, tada će biti riješeni problemi Varaždinaca s ostavljanjem vozila kod bolnice. Garaža je predviđena na sadašnjem parkiralištu pokraj porte, imala bi tri etaže, na svakoj 120 vozila, ukupno 360 parkirnih mjesta.

Kada se sagradi troetažna podzemna garaža, zabranit će se ulazak vozilima u bolnički krug pa će nestati ružnih slika parkiranja vozila po zelenoj površini i pred ulazima u odjele, pokraj specijalističkih ambulanata. U bolnici radi oko 1100 zaposlenika od kojih jedan dio na posao dolazi automobilom, dnevno je veliki promet vozila pacijenata a u krugu  bolnice ima samo 400  mjesta na parkiralištima.  

Veliki problemi nastat će početkom dogradnje zgrade kirurgije i spojnih hodnika između četiri zgrada. Nedavno je raspisano javno nadmetanje za dobivanje poslova gradnje u javno-privatnom partnerstvu a radovi će koštati oko 400 milijuna kuna. Predviđeno je da dogradnja kirurgije traje dvije-tri godine a dovršenje se očekuje početkom 2018.godine. Kroz to vrijeme kraj građevinskog materijala i strojeva ostat će malo prostora za parkiranje što dodatno zahtjeva ubrzano podizanje garaže.

Najnovijim proširenjem bolničkog prostora za oko 8.900 četvornih metara varaždinska Opća bolnica postat će jedna od najvećih u Hrvatskoj s visokokvalitetnim kadrovima i opremom.

Na današnjoj lokaciji  prva jednokatna zgrada bolnice sa 80 postelja sagrađena je 1898.godine. Za ono doba bila je moderno opremljena, imala je električnu rasvjetu, vodu u svakoj sobi, centralno grijanje, u prizemlju su bili kirurški pacijenti, na katu svi ostali i rodilje.U dvorištu je iskopana ledvenica za držanje leda, zdenac, prostor za otpatke, vrt i zgrada mrtvačnice koja se koristila desetljećima.

Inače, prva varaždinska bolnica otvorena je 1859.godine u Trenkovoj ulici i u njoj su se o bolesnicima brinuli plaćeni bolničar i bolničarka, dok su ih besplatno liječili doktor medicine i kirurg. U prvoj bolnici bilo je 15 do 20 kreveta. Sedam godina kasnije bolnica iz Trenkove seli u dvokatnicu na uglu današnje Vrazove ulice i Hallerove aleje. Međutim, u toj zgradi bili su loši higijenski uvjeti, zagađeni bunari, nepostojanje kanalizacije pa je grad pokrenuo akciju, otkupio zemljište na kraju Miličke (Braće Radića) ulice i sagradio modernu bolnicu.

Komentari