arheološko nalazište

Špilja Vindija u Donjoj Voći dobit će svoj interpretacijski centar? Evo kakvi su planovi

Objavljeno: 09.03.2024. 09:27

Zadnja izmjena: 09.03.2024. 09:28

Foto: Arhiva

Špilja Vindija u Općini Donja Voća među najznačajnijim je hrvatskim arheološkim i paleontološkim nalazištima, a ove godine se obilježava 60 godina od njezina proglašenja spomenikom prirode.

To je jedini lokalitet gdje je iz ostataka neandertalaca izvučen DNA, a u skorije vrijeme u njezinoj blizini mogao bi se izgraditi i interpretacijski centar. Javna ustanova Priroda Varaždinske županije izradila je nedavno studiju o svim do sada provedenim istraživanjima na tom lokalitetu, a odrađena su i razna iskopavanja i istraživanja kao predradnje, rekao je župan Anđelko Stričak na nedavno održanoj sjednici.

- Odrađena je i geodetska izmjera i 3D lasersko skeniranje, a pokrenute su aktivnosti vezane za interpretacijski centar u Donjoj Voći. Po uzoru na Gaveznicu i Gomilu, i u sklopu spilje Vindija planiramo raditi prezentacijsko-turistički centar, gdje bi svi zainteresirani mogli doći vidjeti zbog čega je ta spilja toliko interesantna i bitna – istaknuo je dodavši kako će se tijekom godine održati niz manifestacija, a na samu godišnjicu proglašenja planira se prezentacija monografije o spilji.

Komentari