Evo detalja

FOI-jev startup uspio prikupiti čak 120 tisuća eura, evo za što

Objavljeno: 19.10.2023. 13:13

Zadnja izmjena: 19.10.2023. 13:34

Foto: Fakultet organizacija i informatike

Hrvatski startup Choncha pokrenuli su prije gotovo godinu dana studenti Fakulteta organizacije i informatike. Uspjeli su prikupiti značajnih 120 tisuća eura investicije i kreću u serijsku proizvodnju istoimene pametne posude za biljke, s kojom se žele probiti i na međunarodno tržište.

Ova pametna posuda za biljke, koja nosi isti naziv kao i studentski FOI-jev startup, opremljena je inovativnim sustavom navodnjavanja i senzorima za optimalne uvjete rasta biljaka. Povezana je s mobilnom aplikacijom, a ona im pruža korisne informacije i preporuke za njegu biljaka. Cijeli su proizvod osmislili, dizajnirali i programirali varaždinski studenti koje je u startup okupio FOI-jevac Frano Primorac.

- Cilj nam je proširiti prisutnost, prvenstveno u Hrvatskoj i regiji. S obzirom potencijal Chonche i financijsku podršku koju sada imamo, još veći plasman na međunarodno tržište je i više nego izvjestan, posebno na zahtjevnom tržištu Sjedinjenih Američkih Država - kaže student FOI-ja Frano Primorac 

Startup Choncha, koji je svoj put na tržište započeo uz pomoć FOI-jevog programa podrške razvoju studentskih poduzetničkih ideja Startup@FOI pokazuje izuzetne rezultate. Uspješno su proveli Kickstarter kampanju te privukli 129 zadovoljnih kupaca. Sada žele proširiti i pokrenuti serijsku proizvodnju, za što im je ključno interdisciplinarno znanje koje spaja područja informatike, marketinga, menadžmenta, ekonomije, dizajna i mnoga druga područja. 

Komentari