U znaku mobilnosti

Foto - U sklopu europskog tjedna mobilnosti Marković najavio promjene u Šenoinoj ulici

Objavljeno: 18.09.2023. 12:44

Zadnja izmjena: 18.09.2023. 12:54

U Europskom tjednu mobilnosti, koji traje od 16. do 22. rujna, Grad Varaždin će provoditi nekoliko aktivnosti, među kojima i urediti u Ulici Augusta Šenoe dvosmjernu biciklističku stazu umjesto parkirnih mjesta za vozila, najavio je na današnjoj  novinskoj konferenciji u palači Patačić zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Marković je, naime, najavio da će umjesto 17 parkirnih mjesta za automobile u Šenoinoj biti iscrtane biciklističke staze i stavljeni stupići te nova prometna signalizacija.  - Napravit ćemo novu dvosmjernu biciklističku stazu kojom će se naši sugrađani moći sigurno kretati prema tržnici i u suprotnom smjeru. Do sada su na tom dijelu biciklisti imali problema s autima ili su se vozili u suprotnom smjeru. Sada će to biti prirodan smjer, najkraći put da biciklom od tržnice idu prema, primjerice, Kućanu i Koblenzovoj ulici - najavio je Marković. Naveo je da su odlučili maknuti parkirna mjesta zbog sigurnosti te poručio i da žele da Varaždin zaista postane grad bicikla. 

Zajedno s Snježanom Galić Grozaj, višom stručnom suradnicom za promet u UO za gradnju i komunalno gospodarstvo, najavio je da će u četvrtak, 21. rujna, dan uoči obilježavanja svjetskog Dana bez  automobila, Šeonina ulica biti zatvorena za promet, a od 9 sati djeca iz varaždinskih dječjih vrtića će uz svoje odgajatelje te uz pomoć Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina na toj zatvorenoj ulici provoditi njima primjerene sportske aktivnosti, a ulicu će oslikavati kredama u boji, ističe se u priopćenju.

U srijedu će, pak, biti javno predstavljeni električni bicikli koje Grad Varaždin nabavio putem javne nabave te sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bicikle će koristiti djelatnici komunalnog redarstva te gradske uprave za obavljanje svojih svakodnevnih poslova.

Na konferenciji za novinare Marković je u ime Grada Varaždina javno potpisao Sporazum o posvećenosti gradova uvođenju i promicanju održivih praksi 
mobilnosti usvojenih u sklopu projekta CLIMASUM. Potpisivanjem te povelje, gradovi potvrđuju svoju posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti, temeljem 
postojećih planova te implementirajući dodatne mjere za neprekidno poboljšanje prometnog sustava, navodi se u priopćenju. 

Komentari