bespovratna sredstva

Gradu Varaždinu odobren projekt uređenja Dravske park šume vrijedan 5,1 milijuna eura

Europska komisija je na svečanosti u Bruxellesu jučer objavila pobjednike natječaja raspisanog prije osam mjeseci, a odobrenje za realizaciju projekta je zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručila Elisa Ferreira, članica Europske komisije i povjerenica za kohezijsku politiku...
Objavljeno: 23.06.2023. 10:21

Zadnja izmjena: 23.06.2023. 10:21

Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od 14 europskih gradova koji je među 99 kandidata dobio novac iz Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

Europska komisija je na svečanosti u Bruxellesu jučer objavila pobjednike natječaja raspisanog prije osam mjeseci, a odobrenje za realizaciju projekta je zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručila Elisa Ferreira, članica Europske komisije i povjerenica za kohezijsku politiku.

Gradu Varaždinu je odobren projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi službenog naziva InterACT Green pa će u tu svrhu dobiti bespovratnih 80% od ukupno 5,1 milijun eura, kolika je ukupna vrijednost projekta. Od ukupnog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 2,95 milijuna eura, dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih partnera.

'Utjecaju na životne navike'

- Izuzetno nam je drago što smo dobili priliku realizirati ovako važan projekt kojim se može značajno utjecati na navike života građana Varaždina i okolnog područja. Varaždinci vole Dravu i Dravsku šumu. Cilj nam je integrirati rijeku i šumu u grad i potaknuti naše sugrađane da što više vremena provode u prirodi. Veseli nas da je komisija Europske urbane inicijative prepoznala inovativnu komponentu projekta kroz korištenje digitalne tehnologije. Zahvaljujem svim partnerima koji su sudjelovali u pripremi projekta - rekao je Marković.

Aktivnostima na revitalizaciji šume, kako navode iz Grada Varaždina, osigurat će se dugoročna održivost šumskog ekosustava. Ovako uređena šuma pruža građanima mogućnost za provođenje vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom. Projekt će se provoditi 3 i pol godine.

Komentari