Novo istraživanje

Jeste li zadovoljni svojim poslom? Evo kako su drugi...

Objavljeno: 20.01.2024. 09:53

Zadnja izmjena: 20.01.2024. 09:53

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Najnoviji Nacionalni indeks zadovoljstva zaposlenika, anonimno istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2 tisuće ispitanika, pokazalo je da hrvatski radnici nisu ni posebno zadovoljni, ali ni pretjerano nezadovoljni trenutnim poslom, a pritom su najzadovoljniji visokoobrazovani, zaposleni u privatnim IT tvrtkama i radnici u Zagrebu.

Prema tom istraživanju portala MojPosao, na skali od 1 do 10, prosječna ocjena na pitanje 'Koliko ste zadovoljni svojim radnim mjestom?' iznosi 4,63, što predstavlja blagi rast u odnosu na godinu prije kada je prosječna ocjena iznosila 4,59. 

Pritom su stariji zaposlenici nezadovoljniji radnim mjestom nego njihovi mlađi kolege. Naime, trećina radnika rođenih nakon 1995. ističe zadovoljstvo poslom, u usporedbi s 28 posto zadovoljnih zaposlenika među starijim generacijama, a dio razloga vjerojatno leži u činjenici da su mlađi radnici mobilniji na tržištu rada, jednostavnije mijenjaju poslove te nemaju osjećaj da su 'zapeli' na poslu kojim nisu zadovoljni, tumače s tog portala. 

Najzadovoljniji - mogućnošću korištenja pauze

Također, zaposlenici s višom stručnom spremom su u pravilu zadovoljniji od radnika nižeg stupnja obrazovanja, pa tako 34 posto zaposlenih s visokom stručnom spremom tvrdi da su zadovoljni trenutnim poslom te su dali ocjene od 7 na više, dok isto razmišlja 27 posto radnika sa srednjom stručnom spremom. Najviše zadovoljnih radnika pritom je bilo u Zagrebu, 32 posto, a najmanje u središnjoj Hrvatskoj, 23 posto i Dalmaciji, 25 posto.
 
Očekivano, hrvatski radnici najmanje su zadovoljni vrednovanjem radnog mjesta u smislu plaće i drugih beneficija te mogućnošću napredovanja, a najzadovoljniji smo - mogućnošću redovitog korištenja pauze za obrok.

Komentari